Sjeverna Koreja sprema lansiranje rakete velikog dometa

Sjeverna Koreja je prebacila djelove rakete iz vojne fabrike u Pjongjangu na lansirnu rampu u Tongcgang-riju, na krajnjem severozapadu zemlje

1 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Guardian.co.uk
23.11.2012. 10:47h

Prema fotografijama koje su napravila američki sateliti, Sjeverna Koreja priprema lansiranje rakete dugog dometa, objavio je japanski list "Asahi šimbun".

Sjeverna Koreja je prebacila djelove rakete iz vojne fabrike u Pjongjangu na lansirnu rampu u Tongcgang-riju, na krajnjem severozapadu zemlje, piše list.

Vlada SAD je već obavestila partnere u Japanu i Južnoj Koreji o tome, navodi list i dodaje da su tri zemlje povećale budnost. Do priprema za novo lansiranje je došlo nakon što je Pjongjan izveo neuspjelo lansiranje rakete sa satelitom sa iste lansirne rampe aprila mjeseca.

Prema pisanju lista, fotografije sa transportom raketnih delova koje je napravio američki satelit su slične onima snimljenim u aprilu.

Pjongjang je navodno spreman da lansira raketu tokom novembra, ali je njeno laniranje malo vjerovatno prije održavanja predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji idućeg mjeseca, prenosi AFP pisanje japanskog lista.

Sjeverna Koreja nije saopštila da planira lansiranje rakete. Nije bilo potvrde ni od strane japanske vlade o ovim saznanjima. Predstavnik ministarstva odbrane Južne Koreje rekao je u Seulu da ne može komentarisati stvari obavejštajne prirode, dok je predstavnica predsjednikove Plave kuće rekla da nema informacije o tome.

Severnoj Koreji je sankcijama Ujedinjenih nacija zabranjeno razvijanje raketnih tehnologija i izvođenje proba raketa dugog dometa, koje bi eventualno mogle da ponesu i nuklearne bojeve glave.