Otkriveni tajni detalji o smrti Bin Ladena

Bin Ladenovo beživotno tijelo je oprano, zamotano u bijeli čaršav, te stavljeno u vreću za koju je bio zavezan teg

4 komentar(a)
Bin Laden, skrovište, Foto: English.alarabiya.net
22.11.2012. 10:27h

Ubijeni lider Al Kaide Osama bin Laden sahranjen je na moru prema muslimanskim običajima u velikoj tajnosti, otkriveno je u novim email porukama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Veliki djelovi poruka, do kojih je došla novinska agencija Associated press po Zakonu o slobodi informiranja, su cenzurisani, ali ujedno se radi i o prvoj službenoj objavi Vladinih informacija o smrti lidera Al Kaide, piše Al Džazira Balkan.

Specijalna jedinica američkih marinaca ubila je Bin Ladena prvog maja 2011. prilikom napada na njegovu utvrdu u Abotabadu u Pakistanu.

U jednoj email poruci od drugog maja 2011, koja je označena kao "tajna", a čiji je autor visoki oficir američke mornarice, opisano je kako je Bin Ladenovo beživotno tijelo oprano, zamotano u bijeli čaršav, te stavljeno u vreću za koju je bio zavezan teg.

SAD: Ubijen Osama bin Laden >>>

Ljekar koji je otkrio lokaciju bin Ladena: Nisam znao da će ga ubiti >>>

U drugoj poruci oficira za vezu ratnog broda USS Karl Vinson, otkriva se da je samo mala grupa visokih oficira znala za sahranu na moru.

"Praćene su tradicionalne procedure islamskog pogreba", navodi admiral Čarls Gaute u emailu.

"Vojni oficir pročitao je pripremljeni vjerski tekst preveden na arapski jezik. Zatim je tijelo stavljeno na pripremljenu dasku, koja je potom podignuta, te su posmrtni ostaci skliznuli u more."

U poruci se takođe šifrovano pominje tajnost ove misije.

"Vojni oficir pročitao je pripremljeni vjerski tekst preveden na arapski jezik. Zatim je tijelo stavljeno na pripremljenu dasku, koja je potom podignuta, te su posmrtni ostaci skliznuli u more"
"Nedostatak dokumentovanih dokaza ukazuje na važnost operacione sigurnosti tokom izvršne faze ove operacije", navodi Gaute.

Poruku su primili Admiral Majke Mulen, tadašnji šef Združenog štaba i General Džejms Matis, vrhovni oficir američke Centralne komande. Mulen je otišao u penziju u septembru 2011.

Ranije su Gaute, tadašnji zamjenik komandira mornaričke Pete flote i još jedan oficir kodnim riječima razmatrali da li su helikopteri sa posmrtnim ostacima Bin Ladena stigli na ratni brod.

Ubistvo bin Ladena: Amerikanci sa Marsa, Evropljani sa Venere >>>

Knjiga o ubistvu Bin Ladena uznemirila duhove, moguća tužba protiv autora >>>

"Ima li vijesti o paketu za nas?", upitao je admirala Samjuela Pereza.

"FEDEX je isporučio paket", odgovorio je Perez. "Oba kamiona putuju prema bazi."

Iako je predsjednik SAD-a Barack Obama obećao da će njegova administracija biti najtransparentnija u američkoj istoriji, do sada je čuvala tajnu o detaljima ubistva Bin Ladena.

U posebnom saopštenju za AP povodom zahtjeva o misiji, Ministarstvo odbrane u martu je navelo da ne može pronaći fotografije ili videosnimke snimljene tokom racije, niti one koje pokazuju Bin Ladenove posmrtne ostatke u to vrijeme.

Takođe, navedeno je da nije moguće pronaći fotografije Bin Ladenovog beživotnog tijela na ratnom brodu.

Pentagon je saopštio da ne može da pronađe izvod iz knjige umrlih, izvještaj o autopsiji, niti rezultate DNA testova, kao ni prepisku uoči racije u kojima Vlada razmatra šta će učiniti sa tijelom ukoliko Bin Laden bude ubijen.

Ministarstvo odbrane odbilo je da potvrdi ili negira postojanje zapisnika o održavanju helikoptera i izvještaje o vojnoj opremi korištenoj tokom racije.

Jedan od helikoptera kojim su marinci letjeli u Abotabad se srušio. Ljudi koji su živjeli blizu Bin Ladenovog utvrđenja fotografisali su taj helikopter.

Obavještajna agencija CIA, koja je vodila raciju i ima specijalnu dozvolu da nikada ne otkrije određene informacije, nije odgovorila na zahtjev AP-a o zapisnicima o misiji, navodi Al Džazira Balkan.