CEMI: Hitno ispitati korupcionaške afere na UCG

Prema njihovim riječima, ispitivanje zloupotreba ne treba da se ograničava samo na jedan fakultet

1 komentar(a)
Univerzitet, Foto: Boris Pejović
19.11.2012. 15:24h

Centar za monitoring (CEMI) pozvao je predsjednika Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Duška Markovića da zakaže sjednicu tog tijela, povodom korupcijskih afera u obrazovnom sistemu Crne Gore. "Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) neophodno je sprovesti mjere za suzbijanje korupcije, kako bi crnogorski obrazovni sistem mogao da sačuva uveliko ugroženi kredibilitet", ocijenili su iz CEMI-ja i pozvali Ministarstvo prosvjete i Rektorat da reaguju. Oni su podsjetili da je u posljednjih nekoliko sedmica počelo otvaranje brojnih afera, o kojima se do sada, kao su naveli, strateški ćutalo u krugovima UCG. „Duplo zapošljavanje na fakultetima, nelegalna raspodjela stanova i zloupotrebe u finansijskom poslovanju univerzitetskih jedinica. CEMI već nekoliko godina intenzivno ukazuje na ove probleme, nailazeći uvijek na odbrambeni stav, a ponekad i uvrede, Rektorata UCG“, kaže se u saopštenju CEMI-ja.

Iz CEMI-ja su pozvali Ministarstvo prosvjete i sporta i Rektorat UCG da preduzmu neophodne mjere za zaštitu integriteta te obrazovne institucije
Iz CEMI-ja su pozvali i na objavljivanje vanbudžetskih prihoda univerzitetskih jedinica. „Pozivamo i Predsjednika Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Duška Markovića da zakaže tematsku sjednicu Komisije, povodom najnovijih korupcijskih afera u obrazovnom sistemu Crne Gore.Podsjećamo da bi akadamske ustanove trebalo da predstavljaju stub integriteta jednog društva, a ne izvor korupcije“, zaključili su iz CEMI-ja.