Mogu li se žurkama steći studentska prava?

Nakon prošlogodišnjih prvih masovnih protesta, visokoškolci i dalje nezadovoljni položajem u Crnoj Gori, ali ovogodišnji praznik provode mirno

93 pregleda10 komentar(a)
17.11.2012. 13:00h

Godinu nakon prvog masovnog studentskog protesta u Crnoj Gori, na kojem su zatraženi bolji uslovi studiranja, visokoškolci ne smatraju da im se položaj poboljšao.

Nakon što su ulicama Podgorice 17. novembra prošle gopdine nosili transparente sa natpisima "Buđenje", "Dabogda se svi zaposlili", "Otpor je naša obaveza", "Krivi smo što smo vas pustili", studenti i njihovi predstavnici brzo su zaboravili na ono što su zahtijevali od države. Većina studenata se sjeća zahtjeva koji su tada izneseni, ali ne osjećaju nikakve promjene na bolje u odnosu na prethodne godine.

17.11.2011. - Ako im se ne ispune zahtjevi, studenti će nastaviti okupljanja >>>

Prije godinu Studentski parlament je obilježio Međunarodni dan studenata na ulicama tražeći bolje uslove studiranja, odgovorniji odnos države prema studentima, izgradnju novog studentskog doma u Podgorici i Nikšiću. Visokoškolci su tada tražili i izgradnju sportske sale i kulturnog centra, povećanje broja studentskih kredita, povećanje budžeta za sufinansiranje pripravnika, formiranje studentskog servisa i smanjenje školarina. Na samom protesti tražili su i bolje uslove prevoza, pravo na besplatno školovanje i jednake šanse za zaposlenje po okončanju studija.

Ni oni koji su u ime studenata govorili na protestu nijesu više na funkciji predstavnika visokoškolaca. Nekadašnjem predsjedniku Studentskog parlamenta Petru Goluboviću istekao je mandat, Ognjen Jovović je pristupio Demokratskom frontu, dok je predsjednik Studentske unije Demir Hodžić otišao na usavršavanje u Tursku.

Nasljednici neće na ulicu

Umjesto izlaska na ulice, studenti će ove godine praznik obilježiti nizom aktivnosti od 15. do 19. novembra, među kojima su sportske aktivnosti, projekcije filmova, žurke, tribine, organizovanje ljekraskih pregleda, doborovoljno davanje krvi, kao i izložbe i koncert grupe “Who See”.

"Pokušaćemo kroz partnerski odnos sa nadležnim institucijama”", kazao je Vujošević

Novoizabrani predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Vujošević kazao je da će insistirati na zahtjevima koji su traženi prošle godine. Ipak, ne planiraju da se za svoja prava bore protestima.

"Pokušaćemo kroz partnerski odnos sa nadležnim institucijama”", kazao je on “Vijestima”. Kao glavne probleme studenata on vidi loše uslove u domovima i kvalitet nastave.

Vujošević smatra da je prethodni saziv SP uradio dosta, od omogućavanja da studenti imaju bolje uslove studiranja, uslovnih upisa godina, do početka izgradnje studentskih domova, povećanja broja studentskih kredita i izdvajanja većeg budžeta za pripravnike.

"Svakako da su kolege iz prethodnog saziva pravile i greške, posebno jer su u određenom momentu pokazali nejedinstvo. To je ono što ide najmanje u korist i samoj organizaciji i studentima. Velikim protestom su pokazali da crnogorski studenti imaju svijest i upravo tada su se podijelili", ocijenio je Vujošević.

Vlada zaboravila na obećanja

Njegov prethodnik Petar Golubović smatra da je Vlada prihvatila načelno sve studentske zahtjeve, ali da nijesu realizovani do kraja: “Vjerujem da predstavnici države neće sebi dozvoliti luksuz da prekrše obećanja i iznevjere studente".

Drugačije viđenje rezultata protesta ima nekadašnji predsjednik Studentske unije Demir Hodžić. Kako je kazao "slabo šta od zahtjeva je ispunjeno". Hodžić je rekao za "Vijesti" da je sistem primjene Bolonje loš, sloboda univerziteta nije obezbijeđena, a korupcija i nepotizam su i dalje prisutni.

"Školarine nijesu smanjene, zapošljavanje mladih nije poboljšano, uradili su nešto po pitanju prevoza, ali ne na pravi način. Nijesu ispunjeni ključni zahtjevi”, naglašava Hodžić.

On smatra da studenti treba da nastave da se bore za svoja prava kroz proteste, okupljanja na fakultetima i ispred ustanova koje su zaslužne za “jadno stanje crnogorskih studenata”: “Treba se boriti na što više načina, ali da to ne bude samo priča na fakultetu, koja se završi žurkom i ništa se ne riješi. Mislim da je stanje studenata mnogo lošije i ozbiljnije, te se ne može riješiti samo tribinama i žurkama”.

Hodžić obećava da će Studentska unija nakon reorganizacije nastaviti sa radom iako je većina njenih članova otišla van Crne Gore ili više nije u organizaciji.

Stijepović piše čestitke i ćuti o problemima

Iz Ministarstva prosvjete, koje vodi Slavoljub Stijepović, nijesu htjeli da odgovore na pitanja o tome što je urađeno kada su u pitanju studentski zahtjevi izneseni prije godinu.

Resorno ministarstvo nije odgovorilo na pitanja šta je urađeno na poboljšanju položaja visokoškolaca, da li je poštovan sporazum sa prevoznicima o smanjenju cijene karata u gradskom i međugradskom prevozu, što je urađeno povodom zahtjeva o subvencioniranju ležajeva u privatnom smještaju i da li je razmatrana mogućnost smanjenja školarina.

Umjesto odgovora, "Vijestima" je stigla čestitka ministra povodom 17. novembra – Međunarodnog dana studenata. U čestitci su se pohvalili da ih u izgradnji i rekonstrukciji studenstkih domova nije omela globalna finansijska kriza. >>>

Neki studenti su imali političke ciljeve

Golubović je kazao "Vijestima" da su u vrijeme njegovog mandata studenti bili primorani na organizaciju protesta.

"Nažalost, svi ostali načini da se ukaže na naše probleme bili su neozbiljno shvaćeni od strane predstavnika države. Ispostavilo se da je protest imao i te kako velikog uticaja ne samo na naše zahtjeve, već i na društvene procese koji su uslijedili nakon njega", ocijenio je Golubović, koji je tada saopštio da je napustio članstvo u SDP-u. On je dodao i da su pojedini akteri studentskog protesta u organizovanom protestu 17. novembra vidjeli priliku za ispunjenje svojih političkih ciljeva:

"Njihovi zahtjevi su bili politički zahtjevi i njihovo djelovanje je bilo inspirisano čisto političkim idejama. Njihovo kasnije djelovanje je potvrdilo te političke ambicije i motive. To, nažalost, u narednom periodu može da oteža borbu studentskih predstavnika za interese ljudi koje predstavljaju jer postoji mogućnost da se njihov aktivizam zlonamjerno ispolitizuje, kao što se ispolitizovao moj rad i kao što je to učinjeno sa kompletnim studentskim pokretom".

Galerija

Studentski protest FOTO: Boris Pejović
Studentski protest FOTO: Boris Pejović
Demir Hodžić FOTO: Luka Zeković
Petar Golubović FOTO: Boris Pejović