Filip Rot: Istina je, gotov sam

"Kome treba čitanje još jednog mediokritetskog romana”, rekao je Rot

86 pregleda1 komentar(a)
Filip Rot, Foto: Guardian.co.uk
14.11.2012. 13:12h

Poznati američki romanopisac dao je intervju u kojem objašnjava da nema namjeru da nastavlja spisateljsku karijeru te da ne zna “zašto bi neko želio pročitati još jedan mediokritetski roman”.

Filip Rot, slavni američki romanopisac, napisao je, tvrdi, svoj posljednji roman. Njegov posljednji roman “Nemesis ” objavljen je 2010. Dobitnik Pulicerove nagrade, čija spisateljska karijera traje već 50 godina, dao je intervju za francuski časopis “Les inRocks”.

“Nemam namjeru da pišem sljedećih deset godina”. Istina je, gotov sam. 'Nemesis' je moj posljednji roman. Pogledajte E. M. Forstera, on je prestao da piše sa 40 godina. Pisao sam knjigu za knjigom, ali nisam napisao ništa novo već tri godine.

"Pomisao da ponovno sjednem i napišem nešto novo nepodnošljiva mi je"

Radim na bilješkama iz arhive koje ću dati osobi zaduženoj za moju biografiju”, objasnio je 76-godišnji pisac te u nastavku intervjua kazao: “Odlučio sam da ponovno pročitam sve svoje romane, počevši sa zadnjim. Umorio sam se prije čitanja romana 'Portnoy's Complaint', za koji znam da ima puno nesavršenosti.

Želio sam vidjeti jesam li protraćio svoje vrijeme na pisanje. Ipak, zaključio sam da sam ipak bio uspješan u onome što sam radio. Posvetio sam život spisateljskoj karijeri: studirao sam, učio, pisao i čitao. Sve sam ostalo isključivao. Sad mi je dosta! Ne osjećam više fanatičan poriv za pisanjem.

Pomisao da ponovno sjednem i napišem nešto novo nepodnošljiva mi je. Kad bih i napisao novu knjigu, vjerovatno bi bila promašaj. Kome treba čitanje još jednog mediokritetskog romana”, zaključio je Rot.

Kao dodatno obrazloženje svoje konačne odluke citirao je boksera Džo Luisa: “Učinio sam najbolje s onim što sam imao”.