BBC napunio 90 godina, proslava u sumornoj atmosferi

Na današnji dan prije 90 godina, 14. novembra 1922. godine emitovana je prva emisija na radiju BBC

1 komentar(a)
BBC, Foto: Beta/AP
14.11.2012. 11:06h

Pjesmom Dejmona Olbarna, BBC danas obilježava 90 godina postojanja, u raspoloženju koje zbog najnovijih skandala nije nimalo slavljeničko.

Današnji dan ipak predstavlja povod da se oda priznanje medijskoj instituciji koja je važila za sinonim profesionalnog novinarstva.

Na današnji dan prije 90 godina, 14. novembra 1922. godine emitovana je prva emisija na radiju BBC.

Od tada su novinari radijskih a kasnije i televizijskih programa postavili smjernice u pogledu brzog, temeljnog, profesionalnog i objektivnog izvještavanja - kako tokom Drugog svjetskog rata, tako i u događajima u prvoj deceniji 21. vijeka.

Godinama je BBC svoje vijesti na radiju započinjao legendarnim zvucima zvona sa Big Bena. Televizijska konkurencija ga je sa kanalom ITV sustigla sredinom 50-tih, a monopol na radio BBC je branio sve do 70-tih.

Postao je bezvremena britanska institucija poput kraljice Elizabete. Sve do prije nekoliko nedjelja BBC je uživao veliku reputaciju, kako među građanima, tako i među britanskom kraljevskom porodicom: prenosio je prinčevsko venčanje, proslavu kraljičinog dijamantskog jubileja, pa i Olimpijske igre.

A onda su skandali počeli da se smjenjuju i potresaju ovu najveću medijsku kuću na svijetu; uslijedile su ostavke i obećanja o promjeni politike.

Opširnije o skandalima>>>