Dalaj-lama pozvao japanske parlamentarce da posjete Tibet

Budistički vjerski vođa dalaj-lama pozvao je danas japanske parlamentarce, uključujući potencijalnog premijera, da posjete Tibet kako bi shvatili posljednji talas žrtvovanja u toj kineskoj autonomnoj oblasti

0 komentar(a)
Dalaj Lama, Foto: Rojter
13.11.2012. 12:57h

"Pozivam parlamentarne grupe da posjete Tibet", uključujući zone u kojima su Tibetanci "tako tužno" izvršili samoubistvo samospaljivanjem, kazao je 77-godišnji duhovni vođa prilikom susreta sa političarima u japanskom parlamentu.

"Možda bi (kineske) vlasti i lideri dobili stvarnu sliku" o tom žrtvovanju kada bi strani parlamentarci pričali o tome što se događa, rekao je dalaj-lama, u prisustvu Šinzo Abea, novog lidera Liberalno demokratske partije koji ima izglede da postane japanski premijer nakon parlamentarnih izbora.

"Obećavam da ću nastaviti da podržavam Tibet i činim sve što mogu da izmijenim situaciju u kojoj se nalaze ljudi koji su ugnjetavani", kazao je Abe.

Ova izjava sigurno neće proći neprimijećeno u Pekingu, u trenutku kada su odnosi između Kine i Japana posljednja tri mjeseca napeti zbog teritorijalnog spora u Istočnom kineskom moru.

Dvojica Tibetanaca spalila su se u ponedjeljak, javila je agencija Sinhua, čime je broj samoubistava u Tibetu za posljednjih pet dana porastao na devet.

Dalaj lama je u ponedjeljak osudio Peking zbog toga što ne istražuje pravi razlog zbog kojeg se Tibetanci odlučuju na taj korak.

Skoro 70 osoba, pretežno budističkih sveštenika, spalilo se od marta 2011. godine.