Dva broda za 46,4 miliona

Vlada prihvatila kredit sa kineskom Exim bankom za kupovinu dva teretna plovila za barsku kompaniju

96 pregleda0 komentar(a)
brod Kotor, Foto: Arhiva "Vijesti"
13.11.2012. 19:54h

Vlada je prihvatila informaciju o obezbjeđenju kreditnog aranžmana sa kineskom Exim bankom za finansiranje izgradnje dva broda za prevoz rasutog tereta deplasmana po 35 hiljada tona, a koji će u Kini biti izgrađeni za Barsku plovidbu.

Vlada i Barani su od Kineza dobili „povlašćeni kupovni kredit“ u ukupnom iznosu od 46,4 miliona dolara, sa rokom otlate od 20 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatom od 2 odsto.

To je značajno povoljnije od uslova kredita podignutog prije dvije godine za izgradnju dva identična broda tipa „seahorse“ koji su u međuvremenu u Šangaju napravljeni za kompaniju Crnogorska plovidba iz Kotora.

Brodovi Crnogorske plovidbe - “Kotor” koji je u komercijalnu eksploataciju ušao u januaru i "Dvadeset prvi maj" koji je na komercijalna putovanja krenuo krajem avgusta - koštali su ukupno 57 miliona dolara. Za njih je sa Kinezima ugovoren kredit sa rokom otplate od 15 godina, grejs periodom od 5 godina i kamatu od 3 odsto.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji
Dakle, dva barska broda iz Kine biće za čak oko 11 miliona dolara jeftiniji od istovjetnih kotorskih, a otplaćivaće se duže i pod povoljnijim uslovima nego što ih ima Crnogorska plovidba. Isporuka dva nova “bulkcarriera” tipa „seahorse“ za Barsku plovidbu, predviđena je za kraj januara, odnosno kraj marta 2014. godine.

„Mišljenja smo da će se realizacijom ovog projekta pojačati pomorski kapaciteti kompanije, održati njena stabilnost i obezbijediti kontinuitet poslovanja. Na ovaj način iskoristiće se povoljni uslovi u odnosu na trenutnu situaciju na svjetskom pomorskom tržištu, što će uticati da poslovanje Barske plovidbe ne zavisi samo od turističke sezone, kao što je sada slučaj”, navodeno je u materijalima koje je razmatrala Vlada.

Barska plovidba trenutno raspolaže trajektima “Sveti Stefan” i “Sveti Stefan II”, koji su u poodmaklim godinama, a kompaniju je teško pogodilo i preusmjeravanje na albanske luke saobraćaja putnika i robe sa Kosova feribotima za Italiju, što se dogodilo nakon izgradnje autoputa u Albaniji.

Brodovi tipa “seahorse”, kakvih će Crna Gora u svojoj trgovačkoj floti 2014. imati četiri komada, dugi su 179,9 a široki 28,4 metra, a maksimalni gaz mu iznosi 10,8 metara. Pri tolikom gazu deplasman broda je 35.000.