Srbi ne mogu da kupuju nekretnine u Hrvatskoj, ni Hrvati u Srbiji

Čogurić: Postojećim zakonima o imovinskopravnim poslovima Srbije i Hrvatske, osim za poljoprivredno zemljište, ispunjen je uslov uzajamnosti

211 pregleda13 komentar(a)
Zagreb, Hrvatska, Foto: Danas.net.hr
12.11.2012. 16:19h

Srbi u Hrvatskoj ne mogu da stiču, već jedino mogu da naslijede nekretnine, a od prije nekoliko mjeseci ni državljani Hrvatske ne mogu steći vlasništvo nad nekretninama u Srbiji, prenosi pisanje beogradskog Danasa Večernji list.

Ministar pravosuđa Srbije Nikola Selaković 13. septembra je uputio pismo svom hrvatskom kolegi Orsatu Miljeniću u kome predlaže da pronađu rješenje "za uzajamno priznavanje reciprociteta u sticanju nekretnina i pravnim poslovima među živim osobama", ali odgovor do danas nije stigao.

"Lično sam potpisao ne znam koliko pozitivnih odgovora na zahtjeve hrvatskih državljana za sticanje vlasništva na nekretninama u Srbiji, ali onda smo dobili informaciju da se državljanima Srbije u Hrvatskoj takve saglasnosti uskraćuju, pa smo prestali da ih dajemo u očekivanju službenog odgovora hrvatske strane", kaže za Danas pomoćnik ministra pravosuđa Srbije za normativne poslove i međunarodnu saradnju Milisav Čogurić.

On je dodao da je postojećim zakonima o imovinskopravnim poslovima Srbije i Hrvatske, osim za poljoprivredno zemljište, ispunjen uslov uzajamnosti, koji se traži da bi građani jedne i druge zemlje bili izuzeti iz zakonske zabrane sticanja vlasništva nad nekretninama.

"Nesumnjivo postoji zakonski reciprocitet, a faktički je stvar političke volje", kaže Čogurić i podsjeća da je isto pitanje bilo predmet razgovora između predstavnika ministarstava pravosuđa Srbije i Hrvatske još 2005, godinu dana nakon što je Hrvatska ratifikovala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

"Tada nam je na izričito pitanje postoji li taj reciprocitet ili ne tadašnja ministarka pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla da to smatramo riješenim", kaže Čogurić.