Želite da zauvijek sačuvate vaš on-line život?

Taj servis će korisnicima omogućiti da na jednom mjestu sačuvaju sve postove koje su podijelili na društvenim mrežama i tako kreiraju ličnu arhivu online života

2 komentar(a)
11.11.2012. 09:42h

Mnogo je informacija koje dnevno podijelite sa vašim prijateljima na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. Što više toga objavite, kasnije je teže snaći se i pronaći neki komentar, pa se čini da će davno objavljeni statusi zauvijek otići u zaborav.

Već više od godinu, tri bivša zaposlena iz Flickra rade na rješavanju tih problema razvijajući alat koji će korisnicima omogućiti da sva svoja čekiranja, statuse, objave... sačuvaju i olakšaju njihovu pretragu u budućnosti.

Rezultat toga je servis Recollect, čija je beta verzija predstavljena nedavno. Taj servis će korisnicima omogućiti da na jednom mjestu sačuvaju sve postove koje su podijelili na društvenim mrežama i tako kreiraju ličnu arhivu online života.

Korisnici će moći da arhiviraju postov objavljene na Twitteru, Instagramu, Flickru i Foursquare mreži, zajedno sa komentarima drugih korisnika. Nakon arhiviranja, korisnik će dobiti ZIP arhivu. Cijena usluge varira i kreće se od šest dolara za mjesec, za arhiviranje 5.000 fotografija i jedan nalog po društvenoj mreži, do 24 dolara mjesečno za 50.000 arhiviranih fotografija i do pet naloga na društvenim mrežama.

Uslugu je moguće probati besplatno 30 dana, što omogućava korisnicima da sve svoje online podatke za tvo vrijeme preuzmu bez nadoknade.

"Smatrali smo da bi ljudi koristili ovakvu uslugu jer svako od nas želi da sačuva istoriju svog online života", kaže jedan od autora projekta Kristofer Martin.

Martin i Bertrand Fan su nekada radili u Flickr timu za web razvoj, dok je njihov kolega Timoni Zapad radio kao dizajner te web stranice za dijeljenje fotografija.

Oni su odlučili da u beta fazi projekta korisnicima ponude mogućnost arhiviranja četiri društvene mreže. Kreiranu arhivu je moguće pregledati i kasnije pretražiti po ključnim riječima, što su možda i najzanimljivije karakteristike servisa.

U planu je proširivanje usluge na još neke društvene mreže, među kojima je Facebook, koji će "definitivno biti sljedeći na spisku", piše Mashable.