Pola miliona za vraćanje dugova Opštine Kolašin

Opštinski račun je blokiran sudskim presudama na oko 700.000 eura, dok se dobavljačima duguje oko 1,3 miliona eura

115 pregleda3 komentar(a)
09.11.2012. 17:32h

Opština Kolašin dobila je od Vlade saglasnost da se ponovo kreditno zaduži za pola miliona eura.

Prvi čovjek grada Darko Brajušković kazao je da taj iznos neće biti upotrijebljen za investicije, već za vraćanje dugova.

„Jedan dio od tog kredita biće potrošen za otpremnine za višak zaposlenih. Dio kredita je potreban i za otplatu dugova prema dobavljačima, dok ćemo dio novca iskoristiti da izmirimo zaostale zarade zaposlenima”, objasnio je Brajušković.

Lokalna uprava, kako je kazao, još ne zna kod koje će banke uzeti novi kredit, ali, kako je kazao, “trebalo bi da je to donekle već izvjesno, mada se situacija svakog dana mijenja“.

Ukupan dug kolašinske lokalne uprave je oko deset miliona eura. Opštinski račun je blokiran sudskim presudama na oko 700.000 eura, dok se dobavljačima duguje oko1,3 miliona eura. Iznos blokade računa bi u svakom trenutku mogao biti uvećan, jer za sve kojima lokalna uprava duguje postoji mogućnost da pokrenu sudski postupak i dobiju ga.

„Sva dugovanja veća od 1,3 miliona eura su nesporna i mi se trudimo da ih postepeno vraćamo. Svi ti ljudi kojima se duguje imaju razumijevanje i nijesu pokrenuli sudske postupke. Dio duga vraća se i kompenzacijama. U septembru minule godine, kada sam došao na mjesto predsjednika Opštine, blokada je bila dva miliona eura, sada je znatno smanjena, oko 700.000 eura. Samo ove godine vratili smo 600.000 eura duga iz prethodnih godina, pa se smanjuju potraživanja”, rekao je nedavno predsjednik Opštine Darko Brajušković za „Vijesti“.

Zaposlenima u lokalnoj upravi duguje se pet zarada, a radnicima JU “Centar za kuturu” dvije više, dok im doprinosi nijesi uplaćivani već pet godina.

Prošle godine Opština je sa Vladom potpisala protokol o reprogramu duga, prema kojem će ono što kolašinska lokalna uprava duguje državi biti „prebijeno“ davanjem u vlasništvo države sportske zone.

Taj proces je u toku, a po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene u administraciji lokalne uprave i radnike javnih preduzeća Opština duguje nešto više od 3,2 miliona eura.

Galerija

Kolašin, Opština FOTO: Dragana Šćepanović