Pajović se žalio Advokatskoj komori na rad Bjekovića

"Kad upozoravamo MUP, upozoravamo ovamo, onamo, niko ne mrda. Jednog trenutka desi se tragedija”, kazao je brat Pajovića

505 pregleda0 komentar(a)
09.11.2012. 15:10h

Podgoričanin Zoran Pajović (54) ubio je juče sedamdesetdvogodišnjeg advokata Vlada Bjekovića, ispalivši u njega pet metaka >>>

Očevici su policiji saopštili da se Pajović, prije nego je zapucao, Bjekoviću obratio riječima: “Ovo ti je za mog sina”.

On se potom vratio u automobil i odvezao kući u Ulicu kralja Nikole na Zabjelu, gdje je i uhapšen.

Članovi njegove uže porodice ispričali su novinaru “Vijesti” da je Zoran uletio u kuću i poručio im da bježe.

Pajovićev brat Dragan kazao je da je Zoran rekao da je morao to da uradi zbog “mrtvog sina” i “drugog sina koji treba da se podiže”.

Zoran Pajović izgubio je četvorogodišnjeg sina Đorđija, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prije nešto više od devet godina. U udesu je teže povrijeđen i njegov drugi sin, tada osmogodišnji Uroš Pajović, kao i njegova supruga Nevenka Kumburović.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da je Bjeković bio čestit i veoma poštovan čovjek, omiljen među kolegama.

“Ovo je velika tragedija. Nisam u situaciji da optužujem bilo koga, ali je besmisleno da se ubije 72-godišnji čovjek. Svako ko ga je poznavao, poštovao je Vlada kao oca, koji je uvijek bio spreman da savjetuje. Zbog toga osjećam veliko ogorčenje. Radio je časno i pošteno. Imam nevjerovatan osjećaj da je ovo svakom od advokata moglo da se desi, što govori kakav je ovo posao kojim se bavimo”, rekao je Begović.

Porodica Pajović, prema informacijama “Vijesti”, Bjekovića je angažovala da ih zastupa u sporu za naknadu štete.

Pajovići pretpostavljaju da tu leži uzrok jučerašnje tragedije, jer je navodno Zoran Pajović optuživao advokata u koga je pucao da ga je prevario za novac.

Zoran Pajović se na rad Bjekovića žalio i Advokatskoj komori.

Njegov brat Dragan Pajović juče je, neposredno nakon ubistva, ispred porodične kuće rekao da se taj slučaj “shvatao neozbiljno”.

"Ova tragedija najvjerovatnije je prouzrkovana upravo iz tih razloga. Mi smo znali da ga je zastupao ovaj advokat i da je uzeo mnogo para... a ništa završio nije", kazao je Dragan.

"Kad upozoravamo MUP, upozoravamo ovamo, onamo, niko ne mrda. Jednog trenutka desi se tragedija”

"Kad upozoravamo MUP, upozoravamo ovamo, onamo, niko ne mrda. Jednog trenutka desi se tragedija”.

Rekao je da žali zbog svega što se desilo, ali i istakao da je u Crnoj Gori “nemoguće doći do pravde”.

“Moj brat je veliku tragediju napravio, napravio je tragediju za čitavu familiju, ali očito neko može da trpi do jednog trenutka, a od drugog - ne”, kazao je Pajović.

Naglasio je da su nadležni trebali da reaguju ranije i spriječe ubistvo, ne objašnjavajući o čemu se konkretno radi.

“Oni nijesu tu da samo dođu i pokupe leš kad se nešto desi, već treba da spriječe ovo”, kazao je on.

Mjesto ubistva

Iz Ministarstva pravde i ljudskih prava sinoć su saopštili da jučerašnji zločin, predstavlja pucanj u crnogorsku advokaturu.

“Ministarstvo pravde je s nevjericom primilo vijest o ubistvu advokata Vlada Bjekovića. Današnji zločin je pucanj u crnogorsku advokaturu, u pravni poredak Crne Gore. Istražni organi će prikupiti dokaze, tužilaštvo goniti i sud presuditi, ali gubitak advokata Bjekovića neće nadoknaditi. Ministarstvo pravde i ljudskih prava izražava saučešće porodici Bjeković i Advokatskoj komori Crne Gore”, piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Pajović je pucao u Bjekovića naočigled brojnih prolaznika, među kojima je bilo učenika iz obližnjih srednjih škola.

Ubistvo se desilo na stotinjak metara od tehničkih škola i studentskog doma Plavi dvor.

Iz policije su saopštili da su, odmah nakon obavještenja o događaju, izašli na lice mjesta i obavijestili Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Pajović je pucao u Bjekovića naočigled brojnih prolaznika, među kojima je bilo učenika iz obližnjih srednjih škola

“Na mjestu događaja izvršen je uviđaj kojim je rukovodio zamjenik višeg državnog tužioca. Uviđaj je izvršen i u Ulici kralja Nikole u Podgorici, gdje je Z. P. lišen slobode. Tragovi izuzeti vršenjem uviđaja biće poslati na vještačenje u Forenzički centar. Policija je, postupajući po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, izvršila pretres putničkog vozila 'fijat', podgoričkih registarskih oznaka, kojim se, kako se sumnja, Z. P. udaljio sa mjesta ubistva. Izvršen je i pretres stana koji koristi Z. P. i pretres stana još jednog lica u Podgorici. Policija je izuzela revolver marke 'Smith Wesson' - special 38, iz kojeg je, kako se sumnja, Z. P. lišio života V. B.”, piše u saopštenju policije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, zamjenica višeg tužioca Lepa Medenica naložila je odukciju tijela Bjekovića.

Pajović se žalio Advokatskoj komori

Pajović je protiv Bjekovića podnio prijavu Advokatskoj komori Crne Gore, ali o njoj nije odlučivano.

“Postojala je disciplinska prijava koju je Pajović podnio na rad Bjekovića. Međutim, o njoj nije raspravljano i nije imala epilog. Disciplinski postupak je u toku i nije okončan. To nije ni prva, ni posljednja prijava protiv advokata. Nijesam upoznat sa sadržinom prijave, jer je to u nadležnosti disciplinskog tužioca, advokatice Ane Stanković-Mugoša”, kazao je “Vijestima” predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

“Vijesti” su pokušale da provjere šta piše u prijavi protiv Bjekovića, ali se Stanković-Mugoša sinoć nije javljala na telefon.

“Postojala je disciplinska prijava koju je Pajović podnio na rad Bjekovića. Međutim, o njoj nije raspravljano i nije imala epilog"

Vozač koji je izazvao udes osuđen na pet godina

Podgoričanin Z. V., nastanjen u Njemačkoj, osuđen je na pet godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Zoranov sin Đorđe. U presudi piše da je on 11. septembra 2003. godine, pijan upravljajući "mercedesom" i vozeći brzinom od 113 kilometara na sat, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo dječak. On je, kako piše, “mercedesom” prednjim dijelom vozila, udario u zadnji dio "opel-korse".

“Izgubivši kontrolu, prešao je na suprotnu kolovoznu traku i direktno se sudario sa vozilom 'opel-kadet' kojim je propisno upravljao desnom kolovoznom trakom iz pravca Podgorice Stanko Vuković. Maloljetni Đorđije Pajović bio je saputnik u vozilu Nevenke Kumburović, koja je zadobila tešku tjelesnu povredu, dok je Uroš Pajović lakše, a Stanko Vuković teže povrijeđen”, piše u presudi.

Rođaci tvrde da su spriječili samoubistvo

Bratanić Zorana Pajovića, Goran kazao je da je njegov stric utrčao u kuću, govoreći im da bježe, jer je ubio advokata. Tvrdi i da je Zoran prijetio da će se i sam ubiti.

"Trenirali smo ispred kuće, kad je dotrčao sa pištoljem u ruci i počeo da viče. Vikao je da se mičemo svi iz kuće, jer je ubio čovjeka. Htio je da izvrši samoubistvo, mi smo ga molili da to ne radi. Pozvali smo policiju, došao je moj brat od tetke koji je policajac i spriječio ga da se ubije", kazao je Goran.

Priznao ubistvo, advokata dobio mimo volje

Zoran Pajović, koji je sinoć oko 20 časova priveden u tužilaštvo, dobio je advokata po službenoj dužnosti Zorana Čelebića, uprkos njegovoj želji da ga ne zastupa ni jedan advokat. Pajovića je zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenica saslušavala oko sat i po.

Čelebić je u tužilaštvo došao 40-ak minuta nakon dolaska Pajovića. Prema informacijama “Vijesti”, Pajović je pred tužiteljkom priznao da je ubio Bjekovića. Nakon što je sve završeno, Čelebić nije želio da govori o saslušanju Pajovića. Odmahujući rukom, u žurbi je rekao: “Nijesam ja u tome”.

Galerija

Zoran Pajović FOTO: Luka Zeković