Asanž: Obama je vuk u jagnjećoj koži

Asanž je pozvao SAD da oslobode Bredlija Meninga, vojnika optuženog da je proslijedio povjerljive vojne dokumentacije "Vikiliksu"

5 komentar(a)
07.11.2012. 21:16h

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž opisao je danas američkog predsjednika Baraka Obamu kao "vuka u jagnjećoj koži", i rekao da očekuje da će njegova vlada nastaviti da napada njegov vebsajt.

Govoreći telefonom za AFP iz ambasade Ekvadora u Londonu, gdje je potražio azil u junu u namjeri da izbjegne izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, Asanž je rekao da pobjeda Obame nije razlog za slavlje.

"Obama izgleda kao fini čovjek i upravo to je problem", rekao je 41-godišnji Australijanac za AFP, nakon što je Obama pobijedio republikanca Mita Romnija u utorak uveče na izborima i dobio drugi predsjednički mandat.

"Bolje je da imamo jagnje u vučjoj koži, nego vuka u jagnjećoj", rekao je Asanž i dodao da su se "sve aktivnosti SAD protiv Vikiliksa dogodile pod administracijom Obame".

Asanž je pozvao SAD da oslobode Bredlija Meninga, vojnika optuženog da je proslijedio povjerljive vojne dokumentacije "Vikiliksu" i zatočen u samici u američkom vojnom zatvoru više od dvije godine.

"Ponovni izbor Obame koincidirao je sa 899. danom koji Mening provodi u zatvoru", rekao je Asanž.

"Vikiliks" je 2010. godine razbijesnio Vašingon objavivši na hiljade povjerljivih američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, a zatim i depeše američkih diplomata iz američkih ambasada širom svijeta.

Asanž se 7. decembra 2010. godine u Londonu predao Skotland Jardu i protiv njega se vodio postupak oko eventualnog izručenja. Iskoristivši kaucijom osiguranu odbranu sa slobode, on se 19. juna ove godine sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. avgusta, nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije da nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SAD.

Galerija