Budvanske plaže osvanule zatrpane smećem

"Zakupci plaža u zimskom periodu su dužni da održavaju djelove morskog dobra koje su zakupili"

190 pregleda1 komentar(a)
Budva, smeće, Foto: Vuk Lajović
07.11.2012. 10:28h

Gomile otpada od flaša, metalnih predmeta, pa do dijelova aparata za domaćinstvo, razbacanih svuda po pijesku, te mulj i polomljene grane od drveća, slika je plaža nakon svakog većeg nevremena koje protutnji Budvom.

Upravo takav prizor bio je juče, nakon što je poslije nevremena osvanuo sunčan dan.

Problem održavanja plaža u zimskom periodu aktuelan je nakon svake sezone.

Dok veliki dio zakupaca uredno održava plaže čistim i van sezone, nemali je broj onih koji ne mare na upozorenja da i tokom zime moraju uređivati djelove zone morskog dobra, koje su zakupili.

Budvansko Komunalno preduzeće podnijelo je „Morskom dobru“ predlog da ono preuzme dužnost održavanja plaža.

„Svjedoci smo da su plaže nakon nevremena zatrpane otpadom. Mnogi koji tada šetaju obalom smatraju da smo mi ti koji su odgovorni za održavanje čistoće na plažama, a ne zakupci koji zakupljuju djelove obale na godinu. Upravo taj problem lošeg održavanja plaža tokom zime spremni smo da riješimo našim angažovanjem, uz odgovarajuću finansijsku nadoknadu, što smo u zahtjevu i predočili 'Morskom dobru'“, kazao je direktor budvanskog JKP-a Đorđe Medin.

Kako su saopštili iz “Morskog dobra”, to javno preduzeće na teritoriji svake primorske opštine zaključuje ugovore sa komunalnim preduzećima na 12 mjeseci o održavanju čistoće, zelenih površina...

„Isto tako zakupci plaža u zimskom periodu su dužni da održavaju djelove morskog dobra koje su zakupili“, kazali su u “Morskom dobru”, uvjereni da će naći zajednički jezik sa zakupcima i JKP-om.