U Argentini se ubuduće glasa sa 16 godina

U Argentini je usvojen zakon o spuštanju starosne granice za glasanje na 16 godina i ovaj potez bi mogao ojačati populistički blok predsjednice Kristine Kiršner uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine

0 komentar(a)
Argentina glasanje, Foto: AFP
01.11.2012. 11:39h

Argentinski Predstavnički dom je sinoć usvojio zakon, koji je napisao bivši šef kancelarije argentinske predsjednice, senator Anibal Fernandes, a Senat ga je već usvojio.

Za ovaj zakon je glasao 131 poslanik donjeg doma, dva su bila protiv, a jedan uzdržan.

Glasanje za punoljetne Argentince, kojih ima oko 29 miliona, obavezno je, a biće dobrovoljno za one koji imaju 16 i 17 godina kojih ima oko milion, navodi AFP.

"Ovo je veoma važna inicijativa zato što se njome proširuje granica prava", kaže Agustin Rosi, šef vladajućeg bloka u donjem domu parlamenta.

Pristalice zakona tvrde da su mladi danas politički svjesniji nego ranije
Kiršnerova pokušava da privuče glasove mlađe populacije i najnoviji potez bi mogao pomoći njenoj partiji da dobije veću ulogu u parlamentu poslije izbora u oktobru 2013.

Protivnici kažu da je cilj ovog poteza dobijanje većine koja bi bila dovoljna za promjenu ustava kako bi Kiršnerova mogla da se kandiduje i za treći mandat. Pristalice zakona tvrde da su mladi danas politički svjesniji nego ranije i navode primjer susjednog Brazila u kome je, takođe, dozvoljeno glasanje sa 16 godina.

Osim toga, neki poslanici traže da se strancima, koji važe za grupu koja podržava Kiršnerovu, da pravo glasanja ako su stalno boravili u Argentini najmanje dvije godine. Procjenjuje se da u toj kategoriji ima oko pola miliona ljudi.