Saudijske vlasti u Meki razbile protest protiv Asada

Demonstranti su se brzo razišli i nestali među hiljadama hodočasnika koji se nalaze na tom području a u incidentu nitko nije povrijeđen

254 pregleda0 komentar(a)
Meka, Foto: Wikipedia
28.10.2012. 18:51h

Saudijske vlasti brzo su rastjerale stotine hodočasnika iz Sirije koji su u nedjelju pokušali da održe protest u blizini Meke na kojem su tražili odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

Demonstranti su pokušali da protestuju i zbog neuspjeha međunarodne zajednice u zaustavljanju krvoprolića u Siriji.

Saudijska Arabija zabranjuje bilo kakve političke aktivnosti tokom godišnjeg hodočašća u Meki na kojem se ove godine okupilo oko tri miliona muslimana iz cijelog svijeta.

Demonstranti su u nedjelju u zoru išli mašući zastavama sirijskih pobunjenika prema mostu Jamarat istočno od Meke dok nije pristigla saudijska policija i naredila im da se raziđu, rekao je jedan svjedok.

Demonstranti su se brzo razišli i nestali među hiljadama hodočasnika koji se nalaze na tom području a u incidentu nitko nije povrijeđen, rekli su svjedoci.

Iako predvodi u arapskim naporima da se Asad izoluje i podržava sirijske pobunjenike logistički i novčano, Saudijska Arabija želi da osigura da hadžiluk ostane lišen politike, stiglo je objašnjenje iz vlade ove arapske države.