Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka: Mediji ne poštuju privatnost

Agencija smatra da nadzori u medijima nisu mogući u smislu otkrivanja izvora na koje se pozivaju

120 pregleda1 komentar(a)
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Arhiva "Vijesti"
26.10.2012. 11:57h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka konstatovao je da mediji u Crnoj Gori ne poštuju prava na zaštitu privatnosti i najavio da će u svim slučajevima kršenja zakona podnositi zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Savjet, kako se navodi, razumije i opravdava potrebu medija za njihovom privilegijom u komunikaciji sa javnošću.

"U svakom slučaju, to ne daje za pravo medijima da u brojnim situacijama i u naglašenom obimu krše pravo na zaštitu privatnosti", navodi se u saopštenju.

Agencija smatra da nadzori u medijima nisu mogući u smislu otkrivanja izvora na koje se pozivaju.

"To svakako ne znači da ćemo zatvarati oči pred jasnim kršenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti gdje procijenimo da je pravo na zaštitu privatnosti prevagnulo u odnosu na pravo javnosti da zna, podnosićemo zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka", kaže se u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

Navodi se da služiti građanima podjednako podrazumijeva blagovremeno i istinito ih informisati o događajima koji su u njihovom interesu i ne otkrivanje podataka koji im mogu štetiti u privatnom životu.

"Zdravstveni podaci svakog od nas su samo naši i njihovo objavljivanje ne može i ne smije biti pravdano javnim interesom. Lični podaci poput jedinstvenog matičnog broja i adrese na kojoj živimo ne treba da budu sastavni dio novinskih tekstova", upozoravaju iz Agencije.

Navodi se da informacije o maloljetnim licima trebaju da budu koncipirane u njihovom najboljem interesu i bez otkrivanja identiteta.

"Lične drame, koje mogu da budu i rezultat posebnog psihičkog stanja, moraju kroz medije biti na posebno senzibilan način tretirane", kaže se u saopštenju.

Agencija ukazuje i na učestalu pojavu u medijima da se objavljuje puno ime lica koja su osumnjičena za određene prekršaje ili krivična djela bez čekanja "opipljivih dokaza, a kamoli konačnog sudskog postupka".

"Na ovaj način tim licima se najčešće presuđuje bez suda i otežava eventualni postupak socijalizacije u društvenu zajednicu", navode iz Agencije.

Oni apeluju na medije da na polju zaštite prava na privatnost budu saveznici i faktor koji ukazuje na eventualne zloupotrebe od državnih i organa lokalne uprave, privrednih društava i drugih pravnih lica, kao i pojedinaca koji su u njihovoj službi.