Solana objavila novi oglas za prodaju imovine

Pored imovine, prodaje se i oprema koju čine tehnološka i kancelarijska, građevinska mehanizacija i transportna sredstva

7 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Visit-ulcinj.com
25.10.2012. 11:42h

Stečajna uprava ulcinjske Solane "Bajo Sekulić" objavila je novi oglas za prodaju imovine, prikupljanjem pisanih ponuda, po početnoj cijeni od 230 miliona eura, dva miliona eura manje nego na prethodnom.

Svi zainteresovani za kupovinu mogu se prijaviti do 19. januara 2013. do 11 sati kada će se ponude javno otvariti.

Novi oglas za prodaju imovine je raspisan iako su poslanici u crnogorskom parlamentu u julu ove godine usvojili predlog odluke o izmjenama prostornog plana do 2020. godine, kojim se području Solane "Bajo Sekulić" daje status zaštićenog područja i onemogućava gradnja turističkih kompleksa.

U najnovijem oglasu prodaje se nepokretna imovina, koju čine zemljište, objekti za upotrebnu vodu, zgrade u industriji i rudarstvu, poslovne zgrade u privredi, elektroenergetski i objekti gasovoda, kao i kanali.

Pored imovine, prodaje se i oprema koju čine tehnološka i kancelarijska, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Solanu od 2003. kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800.000 eura
Predmet prodaje je cjelokupna imovina, pri čemu se neće prihvatiti ponuda koja se odnosi samo na kupovinu njenih pojedinih dijelova, navodi se u javnom pozivu.

Pravo učešća imaju sve domaće i strane kompanije i pojedinici koji uplate depozit od jedan odsto početne cijene. Ponuda mora sadržati najmanju početnu cijenu i dokaz o uplati depozita.

Imovina će se prodati onom koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu, a ukoliko on ne zaključi ugovor, gubi pravo na povraćaj depozita. Odluku o prihvatanju ponude stečajni upravnik će donijeti u roku od tri dana od javnog otvaranja ponuda.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju, a može se razgledati svakog radnog dana u određenom vremenu.

Početna cijena imovine Solane na prvom javnom nadmetanju održanom sredinom januara iznosila je 257,8 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Takođe je sredinom jula propalo i drugo javno nadmetanje za prodaju imovine po početnoj cijeni od 232 miliona eura, jer nije bilo zainteresovanih.

Solanu od 2003. kontroliše podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800.000 eura.

U kompaniju je 2005. uveden programirani stečaj zbog duga od 13.000 eura. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate pa je početkom prošle godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), većinski vlasnik 73,35 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3, Fond zajedničkog ulaganja Trend ima 5,89 odsto, podgorička kompanija Fleš posjeduje 4,62 odsto, dok je iza PA zbirnog kastodi računa 1 sakriven vlasnik 1,27 odsto dionica.