Imigranti u vodiču predstavljeni kao metla, valjak i četka

Uputstva su ispisana na jezicima imigranata koji u velikom broju rade na gradilištima u Moskvi i Sankt Peterburgu

1 komentar(a)
Vodič za imigrante, Foto: En.rian.ru
24.10.2012. 09:44h

Objavljivanje vodiča za imigrante u Sankt Peterburgu izazvalo je oštre kritike u ruskoj javnosti, a pripadnici manjina u tom gradu ga smatraju "ponižavajuchim", javila je agencija Frans pres.

Vodič je objavljen na sajtu koji je posvećen međuetničkim odnosima. Osmišljen je kao strip koji imigrante, uglavnom iz bivših sovjetskih republika, prikazuje kao nacrtane likove metle, molerskog valjka ili četke, i ostalog alata koji se koristi na gradilištima.

Uputstva su ispisana na jezicima imigranata koji u velikom broju rade na gradilištima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Objavljivanje vodiča izazvalo je oštre kritike u ruskoj štampi i na internetu, a zvaničnik dijaspore Azerbejdžana je rekao da je "ponižavajuće" i da su u vodiču "imigranti prikazani kao inferiorni".

Zvaničnik Sankt Peterburga Aleksandar Šišlov, zadužen za pitanja ljudskih prava, rekao je da u objavljivanju vodiča ne vidi ništa što podstiče na rasnu mržnju i da su autori imali "dobre namjere".

Tužilaštvo u Sankt Peterburgu je najavilo sprovođenje istrage u vezi sa ovim slučajem, dok je ministarstvo spoljnih poslova Tadžikistana tražilo da ruske vlasti nalože povlačenje vodiča.