Đukanović slagao u izbornoj noći, Kadić ispunio obećanje

Istinomjer je naveo da je, u državama u kojim su provjerili cijene, sertifikat jeftiniji, ali u većini nije besplatan

0 komentar(a)
18.10.2012. 12:01h

Projekat Istinomjer je, analizirajući izjave crnogorskih političara, utvrdio da lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nije rekao istinu, a da je predsjednik Demokratske srpske stranke, Ranko Kadić, podnošenjem ostavke ispunio obećanje. “Kadić je obećao, tokom predizborne kampanje, da će se povući ako koalicija na čijem je čelu ne uđe u parlament. Pošto se tako desilo, on je ispunio dato obećanje”, navedeno je na sajtu Istinomjera. Dodaje se da je Đukanović u izbornoj noći, obraćajući se okupljenim pristalicama, saopštio da je koalicija koju je predvodio na izborima osvojila više glasova nego na prethodnim, 2009. godine. Istonomjer navodi da je, prema privremenim rezultatima koje je 16. oktobra objavila Državna izborna komisija (DIK) Koalicija Evropska Crna Gora – Milo Đukanović na izborima 14. oktobra osvojila je 165.380 glasova. Istoimena koalicija sa Đukanovićem na čelu je prije nešto manje od četiri godine, 2009. osvojila 168.290 glasova. “Podaci DIK-a pokazuju da je lider DPS-a u izbornoj noći pristalicama koje su slavile pobjedu rekao neistinu”, kaže se na sajtu.

Lazović i kineska donacija

Navodi se i da potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nije govorio istinu.

On je, poslije potpisivanja sporazuma o kupovini 1,5 hiljada računara sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Ži Žaolinom, najavio da će donacija Kine biti povećana na 3,4 miliona, a onda je objasnio i kako će je potrošiti. “Na taj način imaćemo prve ulične rasvjete u Crnoj Gori koje će funkcionisati na solarnom principu, što će predstavljati jednu promotivnu ideju u pogledu korišćenja solarne energije u Crnoj Gori.” Prva ulična rasvjeta, kako se kaže, koja je trebalo da funkcioniše na solarnom principu bila je postavljena prije par godina u Nikšiću. “Solarna rasvjeta je pilot projekat koji je bio instaliran u ulici Danila Bojovića i dijelu V Proleterske brigade, objasnio nam je glavni menadžer Opštine Nikšić Željko Popović. On nam je rekao i da se ta vrsta rasvjete u probnom periodu nije pokazala kao kvalitetno rješenje, pa je nakon probe uklonjena”, navodi Istinomjer. Dodaju da, ako projekat sa Kinezima, koji Lazović najavljuje, bude izveden, on neće biti prvi te vrste kod nas.

Ako projekat sa Kinezima, koji Lazović najavljuje, bude izveden, on neće biti prvi te vrste kod nas

Član Glavnog odbora Pozitivne Crne Gore Zarija Milić rekao je poluistinu kad je kazao da Pošta Crne Gore izdavanje digitalnog potpisa za građane naplaćuje neuporedivo više nego što je to slučaj bilo gdje u Evropi i da se u većini država sertifikat izdaje besplatno ili uz simboličnu nadoknadu. Istinomjer je naveo da je, u državama u kojim su provjerili cijene, sertifikat jeftiniji, ali u većini nije besplatan.

Galerija