Telekom Slovenija pokrao Vladanu Vučinić?

Željko Katanić, autor spota smatra da između njegovog rada i reklame postoje neporecive sličnosti, ali i da su takve stvari potpuno uobičajene u stvaralaštvu

217 pregleda9 komentar(a)
18.10.2012. 06:41h

Autorsko producentski tim crnogorske pjevačice Vladane Vučinić optužio je Telekom Slovenije za povredu autorskih prava reklamom "El Robusto" za Sony Xperia koja je prema njihovim tvrdnjama plagijat Vladaninog video spota za numeru "Sinner City".

Prema saopštenju koje Zoran Mučalica ispred tima dostavio medijima, Telekom Slovenije ih "je moralno oštetio i izvršio povredu autorskih prava tj. insinuaciju stila animiranog materijala".

Mučalica smatra da je više nego očigledno “da je spot 'reper' za njihovu reklamu” i najavljuje da će spor epilog vjerovatno imati na sudu.

Telekom Slovenije odbacio je optužbe. U saopštenju dostavljenom "Vijestima" navodi se da reklama "El Robusto" potiče od imidža korporativnog brenda Itak, dok spot za "Sinner City" po njima neminovno proizilazi iz stripa ili filma "Sin City".

"To je očigledno iz naslova pjesme, sadržaja spota (frustrirana ljubavna priča) i po stilu animacije. 'El Robusto' i 'Sinner City' imaju suštiniski drugačiju naraciju, vizuelne sličnosti između njih potiču iz različitih okvira referenci, a 'Sinner City' je prije svega direktna kopija filma ili stripa 'Sin City'", smatraju Slovenci.

Sinner City: Spot Vladane Vučinić

Reklama "El Robusto"

Željko Katanić, autor spota “Sinner City”, smatra da između njegovog rada i reklame postoje neporecive sličnosti, ali i da su takve stvari potpuno uobičajene u stvaralaštvu, navodeći kao primjer da njegov spot liči i jeste inspirisan stvaralaštvom Frenka Milera (autor stripa “Sin City”).

“Da li su ljudi koji su pravili reklamu bili inspirisani spotom koji sam ja radio ili radovima Frenka Milera, stvarno ne znam. S obzirom da se spot relativno nedavno emitovao na regionalnim TV stanicama i bio istican na par svjetski poznatih web sajtova za kreativce (Motion Served, TrendHunter itd.), vrlo je moguće da su Slovenci bili njime i inspirisani. S obzirom na vremenski raspon možda prije spotom 'Sinner City', nego radovima Frenka Milera iz 80-tih godina. Ali to je sve 'moguće' i 'možda'”, kazao je za “Vijesti” Katanić.

On ipak ne vidi u ovom slučaju povredu autorskih prava, ali kaže da neće smetati timu Vučinićeve u slučaju da podignu tužbu protiv slovenačkog Telekoma.

Iz produkcijske kuće NuFrame, koja je kreirala spornu reklamu, “Vijestima” je rečeno da oni nisu prava adresa, već da bi trebalo da se obratimo njihovim poslodavcima, a na pitanje da li su ikada vidjeli spot za “Sinner City” prije nego su napravili reklamu nisu odgovorili.

Galerija