Sirijska opozicija prihvata primirje

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Brahimi je predložio prekid vatre tokom četvorodnevnog Kurban-bajrama, krajem ovog mjeseca, što bi utrlo put političkom rješenju za krizu u Siriji

2 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
17.10.2012. 08:34h

Sirijska opozicija pristaje na primirje do kraja oktobra, na osnovu predloga specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lahdara Brahimija, ali najveća odgovornost treba da snosi vlada, saopštio je šef sirijskog Nacionalnog savjeta Abdel Baset Sajda.

"Mi pozdravljamo svako zaustavljanje ubijanja, ali mislimo da poziv prvo treba da bude upućen sirijskom režimu, koji ne prestaje sa bombardovanjem sirijskih gradova i sela", rekao je opozicioni lider za AFP.

Brahimi je predložio prekid vatre tokom četvorodnevnog Kurban-bajrama, krajem ovog mjeseca, što bi utrlo put političkom rješenju za 19-tomjesečnu krizu u Siriji.

Sirijska vlada je ranije saopštila da zainteresovana za taj predlog, ali da su za uspeh bilo koje inicijative, "potrebne dve strane".

Islamski ekstremisti prijete da radikalizuju rat u Siriji

Brazilac Paolo Pinjero, koji je na čelu međunarodne komisije za Siriju, ocijenio je da bi prisustvo stotina islamskih ekstremista među pobunjenicima u toj zemlji, moglo da radikalizuje 19-mjesečni konflikt.

Savjet UN za ljudska prava je krajem septembra odobrio produženje i proširenje mandata svojim istražiteljima u Siriji i osudio sve više masovnih ubistava u toj zemlji.

Pinjero je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da postoji sumnja da se strani ekstremisti i džihadisti ne bore za demokratiju i slobodu već za ispunjenje svojih radikalnih ciljeva. On je dodao da se posljednjih mjesesci u Siriji bilježi sve veći broj slučajeva kršenja ljudskih prava.

Pinjero je takođe naveo da pristalice režima češće krše ljudska prava nego pristalice opozicije.