Vlada kritikuje Istinomjer, ali ga ne demantuje

Lukšić u intervjuu za agenciju Mina business, dao novu procjenu ishoda pregovaranja oko sudbine Kombinata aluminijuma u Podgorici

13 komentar(a)
11.10.2012. 18:21h

Ocjena portala Istinimjer o obećanju premijera Igora Lukšića u vezi sa rješavanjem pitanja Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) bila bi drugačija, da su urednici portala zatražili odgovor od nadležnih institucija, saopšteno je večeras iz Vlade. U reagovanju Vlade navodi se da je Lukšić 25. jula, na sjednici Upravnog dobora Unije poslodavaca, kazao da je „blizu rješenje problema u KAP-u i da je Vlada na putu da dobije dobrog partnera za gradnju drugog termobloka u Pljevljima i termoelektrane Maoče“, određujući se prema interesovanjima investitora koji su svoje ponude i iskazali i tim terminima. „Ubijeđeni smo, da su urednici portala zatražili odgovor od nadležnih institucija, da bi ocjena na pomenutom portalu dobila drugačiji kontekst, i da bi uz zvaničan komentar dobili niz činjenica koji su od ranije poznati javnosti“, kaže se u reagovanju.

Posvećeni realizacija zaključaka Navodi se da je Vlada u prethodnom periodu bila „u potpunosti posvećena realizaciji skupštinskih zaključaka koji se odnose na dugoročno održavanje KAP-a, a to je pokretanje Prerade, Glinice, stavljanje rudnika boksita u funkciju, kao i rješenje za problem koji najviše opterećuje KAP, a to je snabdijevanje električnom energijom. „Istovremeno, u prethodnom periodu, Vlada je zainteresovala dva investitora, od čega je njemačka BAGR grupa dostavila ponudu početkom avgusta, a turska komapnija Tosyali Holding izrazila interesovanje, o čemu je crnogorska javnost više puta obavještavana“, kaže se u reagovanju.

Lukšić nije ispunio obećanje

Projekat Istinomjer je, analizirajući izjave crnogorskih političara, utvrdio da lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić i funkcioner tog saveza Nebojša Medojević nijesu kazali istinu, a da premijer Igor Lukšić nije ispunio obećanje. Oni navode da je Lukšić intervjuu za agenciju Mina business, dao novu procjenu ishoda pregovaranja oko sudbine Kombinata aluminijuma u Podgorici. “Vjerujem da se kraj godine nameće kao neminovan zato što su sadašnji odnosi i stanje stvari takvo da Ministarstvo ekonomije vodi vrlo intenzivan dijalog sa svim učesnicima u procesu”, rekao je Lukšić.

Istinomjer u komentaru ukazuje da je u izjavi koju je zabilježio dnevnik Pobjeda 26. jula Lukšić obećao skoro rješenje. “Rekao bih da smo blizu rješenja u KAP-u, koji mora biti uklopljen u energetski bilans”. Istinomjer navodi se je posljednje premijerove izjave, međutim, očito da je rješenje, koga nema na vodiku, pomjereno za kraj godine, a da i ne izgleda izvjesno kao krajem jula. "Zbog toga ocjenjujemo da njegovo julsko obećanje o bliskom rješenju za KAP nije ispunjeno", navode u Istinomjeru.

Lekić i Prevlaka

Na portalu Istinomjera navodi se da je Lekić 8. oktobra rekao da je umjesto da se pokrene ozbiljna diplomatska inicijativa i dijalog, Prevlaka predata Hrvatskoj bez trunke napora da se na bazi argumenata zadrži. "Predata je jer su se Sanader i Đukanović tako dogovorili. Onda je serviran jedan scenario o takozvanim pregovorima, ali tih pregovora nije bilo”, kazao je Lekić. Istinomjer u komentaru ukazuje da prema mišljenju Badinterove komisije, osnovane povodom Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu 1991. godine i čija arbitraža ima snagu međunarodne presude, “demarkacione linije između Hrvatske i Srbije ili između Srbije i Bosne i Hercegovine ili, eventualno, između drugih susjednih nezavisnih država, moći će da se mijenjaju samo putem slobodnog i međusobnog dogovora”.

Ističe se da prema tome, “ako se ne dogovori suprotno, ranije granice poprimaju karakter granica koje štiti međunarodno pravo”. "Dok su Crna Gora i Hrvatska bile u SFRJ, Prevlaka je pripadala Hrvatskoj i samo je ona, kako proizilazi iz mišljenja Badinterove komisije, mogla raspolagati tom teritorijomm, a ne Crna Gora. Prema tome, nju niko od crnogorskih zvaničnika, pa ni Milo Đukanović, nije mogao predate Hrvatskoj", navodi se u komentaru Istinomjera Ocjenjuje se da je jedino sporno pitanje koje je ostalo razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske na moru, jer na moru nijesu postojale granice između bivših jugoslovenskih republika. "Lekić u citiranoj izjavi, dakle, nije kazao istinu", kaže se u komentaru Istinomjera.

Medojević pretjerao Istinomjer navodi da je Medojević rekao da je "Rožaje najsiromašniji grad na svijetu, ne zbog oskudice resursa, izolacije, neradne i neobrazovane populacije, nedostatka energije i vode.” U Komentaru Istinomjera navodi se da prema podacima koje je za potrebe projekta “Analiza funkcija i kapaciteta upravljanja ljudskim resursima u crnogorskim opštinskim upravama” novembra 2011. objavio UNDP, Rožaje najsiromašnija opština u smislu iznosa opštinskog budžeta po glavi stanovnika. Podaci se odnose na 2010. "Posljednje mjerenje stepena razvijenosti opština obavljeno je takođe 2010., a vrši se svake tri godine. Podaci na osnovu kojih se dobija stepen razvijenosti za svaku opštinu su stopa nezaposlenosti, budžetski prihodi po glavi stanovnika, dohodak stanovništva per capita, obrazovanje i stopa rasta stanovništva", navodi se u komentaru Istinomjera, Ukazuje se da te podatke koristi Ministarstvo ekonomije kada odlučuje o raspodjeli novca nerazvijenim opštinama iz Egalizacionog fonda. Prema njima, najnerazvijenija je opština Plav, pa Šavnik, Plužine, a tek onda Rožaje i Andrijevica. "Izjava Medojevića je pretjerivanje i ne odgovara istini", zaključuju u Istinomjeru.

Galerija

Nebojša Medojević FOTO: Boris Pejović