Opozicija složno za ukidanje taksa, SDP ćuti

Aktuelni premijer i kandidat za poslanika DPS-a Igor Lukšić je najavio da će poštovati odluku Ustavnog suda i nastaviti sa punjenjem budžeta preko Zakona o taksama

8 komentar(a)
Peticija, Potpisivanje, MANS, Foto: Luka Zeković
10.10.2012. 15:03h

Većina političkih partija koje računaju da će se naći u Skupštini nakon izbora, kako su kazali “Vijestima”, zalagaće se za ukidanje taksa na mobilne telefone, kablovsku i električna brojila koje je vlast nametnula početkom jula.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je pozvala sve političke partije koje učestvuju u izbornoj trci da se jasno izjasne da li su za to da se nakon konstituisanja Skupštine ukine Zakon o taksama.

Na osnovu tog Zakona svakog mjeseca uzima se po eura svim korisnicima SIM kartica za mobilne telefone, vlasnicima tarifnih brojila i priključaka kablovske televizije. Građanski front je peticuju, koju je potpisalo oko 30 hiljada građana, u julu predala Ustavnom sudu koji je prošle sedmice Zakon proglasio ustavnim.

“Snažno ćemo se zalagati za ukidanje Zakona o taksama. Ne smijemo dozvoliti da se teret krize i pogrešnih odluka prevali na građane”, zvanično je saopšteno iz Pozitivne Crne Gore.

Ocijenjeno je i da Zakon o taksama nema sistemska obilježja, da važi do 1. januara 2014. godine, da su uvedene obaveze vanredne, privremene i selektivne

Oni smatraju da se mora uvesti praksa da oni koji su donosili pogrešne odluke snose odgovornost.

Istog su mišljenja i predstavnici Demokratskog fronta. Kandidat za poslanika DF-a Janko Vučinić je kazao da će u parlamentu zalagati za ukidanje taksa.

“Skandalozan je način na koji je Ustavni sud ozakonio pljačku naroda”, rekao je Vučinić.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović je kazao da će prvi potez Vlade u kojoj bi nakon 14. oktobra bio SNP biti podnošenje predloga za stavljanje Zakona o taksama van snage.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) juče nije odgovoreno na pitanje "Vijesti" da li će se zalagati za ukidanje taksa

"Nije primjereno komentarisati odluke Ustavnog suda, ali je karakteristično da je taj sud ocijenio da su takse propisane i utvrđene u javnom interesu, radi zaštite fiskalnog interesa države i očuvanja budžetske stabilnosti, što baš i nije posao Ustavnog suda", kazao je Gošović.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) juče nije odgovoreno na pitanje "Vijesti" da li će se zalagati za ukidanje taksa.

Premijer i kandidat za poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Igor Lukšić je odmah nakon odluke Ustavnog suda kazao da će se mišljenje suda poštovati i da će nastaviti sa punjenjem budžeta po osnovu naplate "euro po euro" taksi.

„Cijeneći značaj teme, naš stav saopštićemo građanima na primjereniji način, nego što je to polemisanje sa MANS-om”, naveli su iz DPS-a

Ustavni sud je u obrazloženju odluke naveo da uvođenje taksa ne može biti ustavno pitanje kao ni njihova naplata i iznos, te da osim osnovnih načela, Ustav ne preporučuje druga ograničenja zakonodavcu koji je slobodan da sam donosi zakone kakve hoće.

Ocijenjeno je i da Zakon o taksama nema sistemska obilježja, da važi do 1. januara 2014. godine, da su uvedene obaveze vanredne, privremene i selektivne.

DPS ne bi o stopiranju naplate „euro po euro”

Na pitanje da li će se zalagati za ukidanje taksa, iz DPS-a je odgovoreno da nijesu "u obavezi da komuniciraju sa parapolitičkim organizacijama”.

„Nakon što su iz MANS-a organizovali proteste sa jasnim političkim ciljevima i iznjedrili par “vanserijskih” političara, malo kasnije su besmisleno prekrajali biračke spiskove, a u posljednje vrijeme primjećujemo njihovo interesovanje za stočarstvo i živinarstvo. Ali, evo ih ponovo na terenu politike”, saopšteno je iz službe za informisanje DPS-a. Oni su pitali "Vijesti" i "treba li da nas čudi uloga Vašeg medija kao transmitera između njih i političkih partija”.

„Cijeneći značaj teme, naš stav saopštićemo građanima na primjereniji način, nego što je to polemisanje sa MANS-om”, naveli su iz DPS-a.