Turistička inspekcija podnijela tri krivične prijave i zapečatila tri kampa

Gosti su se ove godine najviše žalili na buku iz ugostiteljskih objekata, kupališta, dilere soba, ugostiteljske objekte

129 pregleda1 komentar(a)
sutomore, plaža, more, kupači, turisti, Foto: Anto Baković
08.10.2012. 16:13h

Turistička inspekcija je tokom ljetne sezone obavila 3,19 hiljada kontrola, od čega je u 68 odsto slučajeva utvrdila nepravilnosti, dok je prvi put podnijela i tri krivične prijave protv ugostitelja koji su povrijedili službeni pečat.

Glavni turistički inspektor Svetlana Šljivančanin, saopštila je da je glavni cilj Turističke inspekcije, tokom kontrola od 1. juna do 15. septembra, bio suzbijanje sivog tržišta u oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i veća zaštita potrošača.

“Uradili smo 3,19 hiljada kontrola od čega su u 2,17 hiljada utvrđene nepravilnosti koje se odnose kako na turističke subjekte tako i na one koji se bave ugostiteljstvom”, rekla je Šljivančanin na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je izdato i oko hiljadu ukaza, 102 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, kao i 283 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti po osnovu kojeg su zapečaćena 76 ugostiteljskih objekata.

“Ove godine smo prvi put podnijeli tri krivične prijave protv ugostitelja koji su povrijedili službeni pečat. Izdali smo 502 prekršajna naloga u ukupnom iznosu 110 hiljada EUR”, precizirala je Šljivančanin.

Gosti su se, kako je saopštila, ove godine najviše žalili na buku iz ugostiteljskih objekata, kupališta, dilere soba, ugostiteljske objekte, privatni smještaj i turističke agencije.

Turistički inspektori su ove godine na Skadarskom jezeru svakog vikenda izvodili akcijske kontrole kupališta, ugostiteljskih objekata i plovnih objekata. Ove sezone zatvorena su tri objekta

Šljivančanin je kazala da je Turistička inspekcija ove godine obavljala nadzor u svim djelovima zemlje, s tim što je u primorskom regionu poseban akcenat stavljen na kontrolu kupališta, ugostiteljskih objekata koji su poslovali bez odobrenja, dilere soba, privatni smještaj, buku, turističke izlete i vodiče, kao i objekte nautičkog turizma.

Inspektori su u sjevernom dijelu zemlje najviše kontorlisali pružaoce usluga raftinga, točenje alkoholnih pića maloljetnicima, privatni smještaj i kampove.

“Ovogodišnjim donošenjem Zakona o raftingu omogućena je veća zaštita korisnika tih usluga. Domicilni subjekti uglavnom su uskladili svoje poslovanje sa zakonom, za razliku od drugih kojima je izdato 25 rješenja o zabrani rada i 24 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 2,4 hiljade EUR”, rekla je Šljivančanin.

Ona je dodala da su inspektori u primorskom dijelu obišli sva kupališta i utvrdili da postoje nepravilnosti na 169. Tom prilikom je izrečeno 38 ukaza i izdata su 43 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti.

Dileri soba problem su koji se svake godine ponavlja

“Zapečatili smo tri kampa na primorju, dok su ostali poslovali u skladu sa zakonom”, navela je Šljivančanin.

Ona je dodala da su ove godine prvi put preduzete represivnije mjere kao što su isključenja vode i struje kod 14 zakupaca kupališta.

Prema njenim riječima, dileri soba problem su koji se svake godine ponavlja.

“Evidentirali smo 84 dilera, a nakon utvrđenog činjeničnog stanja inspektori su tim pojedincima izdali rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti i novčano ih kaznili”, saopštila je Šljivančanin.

Turistička inspekcija će u narednom periodu kontrolisati turističke agencije, jer se učenici crnogorskih škola sada vraćaju sa ekskurzija

Turistički inspektori su ove godine na Skadarskom jezeru svakog vikenda izvodili akcijske kontrole kupališta, ugostiteljskih objekata i plovnih objekata. Ove sezone zatvorena su tri objekta.

Šljivančanin je konstatovala da je ove godine naplata novčanih kazni, kao i broj utvrđenih nepravilnosti i kontrola bio na nivou od prošle godine, dok je broj zabrana i prekršajnih prijava bio manji.

Ona je najavila da će Turistička inspekcija u narednom periodu kontrolisati turističke agencije, jer se učenici crnogorskih škola sada vraćaju sa ekskurzija.