U Francuskoj pčele proizvode med u bojama "M&M" bombona

"Možda ovaj med ima isti ukus kao i običan, ali to za mene nije med", rekao je Alan Fri

147 pregleda0 komentar(a)
Med, Foto: Leaderpost.com
08.10.2012. 07:15h

U regionu Alzas u Francuskoj od avgusta ove godine može se naći med u zelenoj, plavoj, braon, i drečavo žutoj boji.

Iznenađeni pčelari tražili su uzrok neobičnih boja meda i otkrili da fabrika za biološko gorivo, udaljena oko četiri kilometra od njihovih košnica, obrađuje otpad “Marsovih” proizvoda, bombona “M&M” koje se prodaju u crvenoj, plavoj, zelenoj, žutoj i braon boji.

"Možda ovaj med ima isti ukus kao i običan, ali to za mene nije med. On ne može da se proda i dodatni je problem za dvanaestak pčelara sa sjeveroistoka Francuske, koji se i ovako bore sa visokom stopom smrtnosti pčela i slabim zalihama meda nakon oštre zime", rekao je Alan Fri, predjsednik sindikata pčelara.

Iz kompanije "Mars" još nisu komentarisali slučaj neobičnog meda

"Mars" ne komentariše slučaj

Kompanija "Agrivalor", u čijem je vlasništvu fabrika za bio-gorivo, pokušava da riješi problem.

"Otkrili smo problem u isto vrijeme kad i pčelari. Odmah smo pokrenuli proceduru za njegovo rješavanje. Kompanija je očistila svoje kontejnere i otpad se sada drži u zatvorenoj hali", rekao je Filip Mejnrad, menadžer “Agrivalora”. Med u boji zelenih "M&M" bombona

Iz kompanije "Mars" još nisu komentarisali slučaj neobičnog meda. "Marsova" fabrika čokalade koja se nalazi u blizi Strazbuka udaljena je oko 100 kilometara od ugroženih pčelara.

Francuska je jedan od najvećih proizvođača meda u Evropskoj uniji, sa oko 18.330 tona godišnje, pokazuju podaci nacionalne agencije FransAgriMer.