Francuska: Vlasti pojačavaju mjere bezbjednosti oko sinagoga

Vodeća muslimanska organizacija u zemlji najoštrije je osudila sinoćni napad na sinagogu u Aržontuilu

0 komentar(a)
Francuska, policija, Foto: Rtl.fr
07.10.2012. 16:00h

Francuska je danas najavila da će pojačati bezbjednost jevrejskih vjerskih objekata pošto je na jednu sinagogu u zapadnom pariškom predgrađu pucano ćorcima, a i zato što se ponovo javila zabrinutost zbog antisemitizma u zemlji.

Francuski predsjednik Fransoa Oland sastao se danas sa liderima jevrejske zajednice u zemlji i obećao je da će se što je "najčvršće moguće" boriti protiv ekstremizma i antisemitizma.

Prema njegovim riječima, francuske vlasti će "narednih dana, narednih sati" pojačati bezbjednost oko jevrejskih vjerskih objekata kako oni ne bi bili meta napada poput sinagoge u pariškom predgrađu Aržontuil na koju je pucano sinoć.

Predstavnik sinagoge je rekao da je zdanje gađano sa oko osam ćoraka, pa je bogosluženje u njoj otkazano.

Oland je kazao da će vlada "narednih dana, narednih sati" pojačati bezbjednost oko jevrejskih vjerskih objekata kako oni ne bi bili meta napada poput sinagoge na koju je pucano

Kako je rekao, niko nije ozlijeđen u ovom incidentu, koji se dogodio pošto su u subotu širom Francuske sprovedene racije čija je meta bila islamistička ćelija nekoliko mladih Francuza. Oni su, kako se navodi, nedavno primili islam.

Jedan od pripadnika ćelije ubijen je juče u obračunu sa policijom.

Zvaničnici kažu da je taj mladić bio pod prismotrom još od proljeća, otprilike od vremena kad je jedan francuski islamski ekstremista pucao na jevrejsku školu i vojnike i pri tom usmrtio sedmoro ljudi.

Vodeća muslimanska organizacija u zemlji, CFCM, najoštrije je osudila sinoćni napad na sinagogu u Aržontuilu.