Muke radnika “Lipke”: Radne knjižice im još zaključane u hotelu

Njihova radna dokumentacija je od maja, od kada je hotel prvo zatvorio menadžment preduzeća a zatim i inspekcija rada, zaključana u objektu

2 komentar(a)
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
07.10.2012. 12:54h

Po četvrti put tokom minulih pet mjeseci bivši radnici hotela “Lipka” iz Kolašina zamolili su novinare nekoliko redakcija da im pomognu u rješavanju, kako navode, izuzetno teške i ponižavajuće situacije u kojoj se nalaze.

Njihova radna dokumentacija je od maja, od kada je hotel prvo zatvorio menadžment preduzeća a zatim i inspekcija rada, zaključana u objektu, a 38 radnika ne može ni da se prijavi na Biro rada niti da konkurišu za neko drugo radno mjesto.

“Tražimo da nam se obrati neko od ogovornih za situaciju u kojoj se nalazimo. Imamo informacije da je firma Adria star, koja je upravljala hotelom, bila odgovorna za isplaćivanje plata i raspolaganje novcem, pa i za našu radnu dokumentaciju”.

“Zahtijevamo da nam se uredno vrate radne knjižice koje su ovjerene kao i da se izmire dugovanja prema nama”, navodeno je u apelu bivših radnika hotela “Lipka” koji kažu da zbog neregulisanog statusa ne mogu ni kod doktora.

Oni su naveli da su prije nekoliko mjeseci pokušali da svoje problem riješe i preko suda, ali još nijedno ročište nije zakazano jer je, kako navode, predstavnica firme Adria star Mateja Puljiz, koja je bila direktorka Lipke, odbila da primi poziv.

ni su u razgovoru s novinarima kazali i da im se inspektori rada više ne javljaju na telefon

“Tri puta do sada smo bili kod predsjednika Opštine Darka Brajuškovića, koji je kazao da mu je “čitava situacija oko 'Lipke' nejasna' i da ne može da nam pomogne. On nam je kazao da Lipka duguje i lokalnoj upravi. Puljiz je primala svoju platu za maj 2012. godine, a nama se duguju zarade od januara ove godine, i doprinosi za 12 mjeseci”, tvrde radnici.

Prema riječima bivših radnika mnogobrojni napori da tokom minula četiri mjeseca stupe u kontakt sa poslodavcima, to jest bilo kim iz kompanije, čiji je vlasnik Zoran Ćoćo Bećirović, do sada nijesu urodili plodom.

Oni su u razgovoru s novinarima kazali i da im se inspektori rada više ne javljaju na telefon. Ni novinari nijesu imali više sreće u komunikaciji s Inspekcijom rada.

Inspektori koji su zaduženi za Lipku kazali su da nijesu ovlašteni da daju bilo kakve izjave, a glavna inspektorka Angelina Međedović ni u petak ni juče nije odgovarala na pozive. Ona je prije par mjeseci za “Vijesti” kazala da se radnici nikada do sada nijesu Inspekciji rada obraćali povodom “zaključanih radnih knjižica”.

Prva banka voljna da pomogne

Kako su juče kazali u Prvoj banci, oni “čini sve da se obezbijede preduslovi da se hotel stavi u funkciju”.

Kako je kazala direktorka korporativnih komunikacija Jelena Pavićević ta banka nema nikakve veze sa zatvaranjem hotela i trenutnim statusom zaposlenih. “Mi ne možemo, bez obzira što smo vlasnici objekta raspolagati dokumentacijom koja nije naša niti je dati radnicima, bez obzira što se ona nalazi u hotelu.

Lično razumijem problem koji imaju bivši radnici 'Lipke' i koliko bude u našoj moći pokušaćemo da pomognemo u rješavanju tog problema. Na raspolaganju smo bivšem menadžementu hotela i zaposlenima kako bi se obavile formalnosti i preuzela dokumentacija koja je njihovo vlasništvo”, rekla je za “Vijesti” Pavićević.