Vlada priznala da od autoputa nema ništa

“Vijestima” je u Vladi pojašnjeno da u najboljem slučaju Englezi predlažu izgradnju dionice Podgorica-Mateševo, po dvije trake za oba smjera

61 pregleda47 komentar(a)
05.10.2012. 17:24h

Nakon skoro mjesec i po odlaganja i deceniju obećanja, Vlada je obznanila da je engleska konsultantska kuća Skot Vilson utvrdila da se ne isplati izgradnja autoputa prema sjeveru. Razlog je, kako piše u informaciji na sajtu Vlade, težak teren i značajno smanjenje protoka saobraćaja nakon 2008. godine.

Predstavnici Vlade su se 12. septembra u Briselu sastali sa predstavnicima Evropske komsije (EK), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Glavna tema bio je izvještaj konsultantske kuće Skot Vilson koja je ponudila odgovore na pitanje isplati li se i kakav put se može graditi prema sjeveru.

"Sumarno, samo tri investicione šeme mogu se razmatrati u okviru makar minimalnog povraćaja novca (isplativosti): a) poboljšanje postojećeg putnog pravaca od Poda do granice; b) kombinacija novoizgrađenog i poboljšanog pravca Virpazar – Farmaci; c) izradnja novog kombinovanog pravca (dual carriageway/single carriageway) dionice Smokovac – Mateševo", piše u informaciji.

Kada se prevede sa birokratskog postane jasno da Englezi predlažu tri opcije od kojih nijedna nije autoput. “Vijestima” je u Vladi pojašnjeno da u najboljem slučaju Englezi predlažu izgradnju dionice Podgorica-Mateševo, po dvije trake za oba smjera sa razdjelnim ostrvom.

Ispijanje šampanjca u čast otvaranja radova na autoputu prije tri godine

Razlika u odnosu na autoput je što nema treće zaustavne trake, što uspon može ići iznad pet odsto i što krivine mogu biti oštrije. I ta opcija, iako je za gradnju neuporedivo jeftinija od autoputa, u dogledno vrijeme teško da bi mogla zadovoljiti uslov isplativosti.

Konsulatant je, kako piše u Vladinoj informaciji, naglasio da sa gledišta saobraćajnog inžinjeringa, postojeća dionica ka sjeveru (put uz Platije) jeste problem i da će vremenom postati samo još ozbiljniji.

I predstavnici EBRD, kako stoji u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade, takođe su svjesni da pravac prema sjeveru predstavlja prioritet Vlade
"U skladu sa navedenim, scenario ulaganja predstavljen je tako da uključuje simultanu izgradnju dionice Smokovac–Mateševo i poboljšanje postojećeg putnog pravca između Kolašina i granice. Investicioni plan podrazumijeva troškove u iznosu od oko 700 miliona eura u periodu od pet godina", piše u informaciji.

Iako su predstavnici crnogorske Vlade evropskim političkim i finansijskim zvaničnicima objasnili da, uprkos tome što ekonomske prognoze pokazuju relativno nisku isplativost dionice Podgorica - Mateševo u odnosu na dionice južno od Podgorice, postojeći put sjeverno od Podgorice predstavlja značajan problem i ključno usko grlo koje mora imati prioritet i da Vlada želi prvo tu da investira, dobili su odgovor da ne mogu računati na veliku i bezuslovnu finansijsku podršku evropskih i međunarodnih finansijskih institucija.

I predstavnici EBRD, kako stoji u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade, takođe su svjesni da pravac prema sjeveru predstavlja prioritet Vlade.

“Moguće finansiranje biće predmet procjene i odobravanja. Predstavnik EK, odgovarajući na pitanje o mogućnosti upotrebe IPA sredstava za finansiranje ovog projekta, ukazao je na trenutnu činjenicu da još ne znaju koliko će sredstava biti raspoloživo, ali vjerovatno će iznos biti skroman i predmet mnogih konkurentskih zahtjeva. Međutim, dalja diskusija za moguće korišćenje IPA sredstava za koridor, može biti otpočeta prilikom planiranja naredne finansijske perspektive”, piše u informaciji sa sastanka u Briselu.

Galerija