Đurović: Povjerenje u EU opalo 10 odsto, Vlada mora da reaguje

"Ne samo u EU već i u Crnoj Gori se opšti entuzijazam za integracije sigurno smanjuje"

89 pregleda0 komentar(a)
03.10.2012. 12:39h

Sve manji broj građana koji podržavaju ulazak u Evropsku uniju treba da bude ozbiljan signal Vladi i međunarodnoj zajednici da se angažuju i porade na komunikaciji sa njima, ocijenila je bivši ministar za evropske integracije, Gordana Đurović. Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da je trend povjerenja građana u Evropsku uniju opao, u odnosu na decembar prošle godine više od deset odsto. Đurović je podsjetila da je podrška za EU prema istraživanjima CEDEM-a iznosila 81,5 odsto a potom se smanjivala, „ali uoči potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju opet je bila 78,3 vrlo visoka“. Ona je poručila da pad podrške javnog mnjenja za oko deset odsto treba da bude ozbiljan signal Vladi, međunarodnoj zajednici i svim zainteresovanim da se više zabave procesom evropskih integracija.

„O tome treba više da se govori i medijski intenzivnije prati kako bi građani razumjeli. Jača komunikacija čuva podršku a kod slabije komunikacije dolazi do manje podrške“, kazala je Đurović agenciji MINA. Prema njenim riječima, faktori smanjenja podrške mogu se klasifikovati u više grupa. „Što se ide dinamičnije u proces to podrška pada. Građani shvataju da je taj proces investivija, ulaganje, da ima finansijsku težinu i onda uvide da to nije samo benefit“, rekla je ona. Đurović je ukazala da su Hrvati pred referendum za ulazak u Evropsku uniju (EU) intenzivirali kampanju kako bi podrška bila zadovoljavajuća, a izlaznost je bila manja od 50 odsto.

Kriza je duboko u Uniji i ona ne djeluje kao obećana zemlja

Faktor pada podrške, ocijenila je ona, i uticaj ekonomske krize. "Ne samo u EU već i u Crnoj Gori se opšti entuzijazam za integracije sigurno smanjuje. Kriza je duboko u Uniji i ona ne djeluje kao obećana zemlja kada ima prosječan nivo zaduženosti od 85 odsto, kada u nekim zemljama ima zaposlenost od 25 odsto i kada ostali indikatori govore da je kriza duboka“, smatra Đurović. Ona se nada da će se pad podrške zaustaviti i da će, kako je kazala, zajedničkim dejstvom na faktore sačuvati podršku. "Evropska integracija je blagotvorna, dobrotvorna za državu, podstiče demokratske i ekonomske reforme i u tom smislu se opredjeljujemo da idemo snažnije ka njoj“, rekla je Đurović. Ona je poručila da treba raditi na komunikaciji prema građanima, „kako bi oni razumjeli značaj procesa“.

Galerija

Gordana Đurović FOTO: Boris Pejović
Crna Gora i EU FOTO: Luka Zeković