Dozvola nema, prugu puštaju zbog izbora

Iako još nije sprovedena regularna procedura tehničkog prijema, uveliko se priprema otvaranje modernizovane pruge Podgorica-Nikšić zbog oktobarskih izbora

9 komentar(a)
28.09.2012. 15:08h

Iako se uveliko pišu pozivnice za otvaranje pruge Podgorica-Nikšić narednog ponedjeljka, u Ministarstvu održivog razvoja “Vijestima” je rečeno da ta saobraćajnica nije dobila upotrebnu dozvolu. Procedura je pokrenuta, ali dozvola još nije izdata.

Prvi čovjek Željezničke infrastrukture Zarija Franović početkom sedmice Televiziji Vijesti kazao je da su prikupili sve potrebne dozvole za puštanje pruge i da je ona tehnički primljena, “Vijesti” su od više zvaničnih i nezvaničnih izvora dobile informaciju da pruga, čija je rekonstrukcija zvanično koštala skoro 69 miliona eura, nije prošla tehničke provjere i da na regularan način ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

Na jučerašnja pitanja “Vijesti” koje su institucije i pojedinci obavili tehnički prijem pruge, na koji način su izabrani i je li nikšićka pruga dobila upotrebnu dozvolu, iz Željezničke infrastrukture nije stigao nikakav odgovor. Izostao je i odgovor na telefonske pozive i SMS poruku.

U Direkciji za javne nabavke, koja se brine o načinu trošenja novca građana, kažu da o tome kako je eventualno izabran neko ko je navodno obavio tehnički prijem, ne znaju ništa.

“Otkako je u avgustu poništen tender za taj posao, vrijedan 50.000 eura, zato što se nije prijavio niko za taj posao, mi o tome nemamo nikakvu informaciju”, kažu u Direkciji, koju vodi Mersad Mujević.

Na pitanje može li ŽICG bez tendera i znanja Direkciji dogovoriti taj posao, iz te institucije stiže negativan odgovor: “Za sve što je vrednije od 5.000 eura, a plaća se novcem građana, Direkcija mora biti obaviještena. Nakon poništenja tendera mi nijesmo dobili nikakvo obavještenje u vezi sa izborom ponuđača koji bi obavio tehnički prijem pruge”.

Poštujući nalog partije da se pruga bez obzira što nije do kraja završena (prelazi između Podgorice i Danilovgrada biće rep koji će vući godinama) i što nije dobila upotrebnu dozvolu mora otvoriti prije oktobraskih izbora, Franović je, prema nezvaničnoj infromaciji “Vijesti”, mimo znanja Direkcije za javne nabavke angažovao određene stručnjake da na brzinu pregledaju prugu i stave potpis koji bi valjalo imati prije otvaranja.

“Postignut je interni dogovor sa nekoliko stručnjaka odgavarajućih struka da se obavi tehnički prijem pruge. Odabrani su oni koji će to brzo završiti”, kaže iskusni građevinski inženjer koji je učestvovao u velikom broju tehničkih prijema, kao i u relizaciji projekata modernizacije nikšićke pruge.

I u Željezničkoj infrastrukturi malo ko zna sa kakvom dokumentacijom Franović raspolaže.

“Možda predsjednik zna kada je i ko je obavio tehnički prijem. Možda ima i upotrebnu dozvolu, ali je niko od nas koji bi trebalo da je vidimo, nije vidio. Mi znamo samo da je tender za to poništen u avgustu. Ipak, kada se žuri kao sada i kada je po srijedi interes partije, sve se može završiti za čas, a ko mari što nije sve završeno kako treba i što se po kompaniji uveliko šuška o ozbiljnim propustima”, kazao je za “Vijesti”, visokopozicionirani predstavnik ŽICG, insistirajući na anonimnosti.

Povodom otvaranje pruga Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz najavili su juče da će obezbijediti besplatan prevoz građana. Vozovi će iz Podgorice do Nikšića saobraćati u 16.40 h i 20.10h, dok će iz Nikšića do Podgorice vozovi krenuti u 15h, 18.30h i 01.45h.

Jedan od razloga uvođenja kasnog voza iz Nikšića je koncert crnogorskih izvođača - grupe Perper, Nine Petković i Vanje Radovanovića na nikšićkom trgu, sa početkom u 21 čas.

Koga briga što će biti sa Dukljom

Kao što to obično biva, kod nas se ništa ne završava za bar dvije generacije, nego ista mora da popravlja i dograđuje. Tako je i sa nikšićkom prugom koja će, ako se budu poštovali propisi u narednih par godina na prostoru arheološkog lokaliteta Duklja, morati da se izmješta.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture sredinom maja 2007. dao je saglasnost da se modernizuje i dio pruge koji prolazi preko Duklje. Tim rješenjem željeznici su namtnute i vrlo precizne obaveze.

“Svi izvedeni radovi (pruga sa nasipom, stubovi i kanalete) imaju rok trajanja od 10 godina, nakon čega se moraju izmjestiti sa lokaliteta.

Obavezuje se željeznica da u roku od tri godine, od dana dobijanja saglasnosti, sačini idejni projekat za izmještanje trase pruge sa lokaliteta Duklja”, piše u rješenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Na pitanje je li projekat izmještanja pruge preko Duklje napravljen, iz ŽICG nije stigao odgovor. Za izmještanje pruge ostalo je još pet godina.

Galerija