Lebedev optužen za "huliganstvo"

Ruski milijarder Aleksandar Lebedev, poznati kritičar ruske vlasti, danas je optužen za "huliganstvo" i prijeti mu kazna zatvora u trajanju od 5 godina

0 komentar(a)
26.09.2012. 17:51h

U slučaju za koji Lebedev (52) tvrdi da je osveta predsjednika Vladimira Putina, ruski istražni odbor zabranio mu je da napusti zemlju.

Lebedev, vlasnik britanskih dnevnika "Independent" i "Evening Standard", čije je bogatstvo Forbs u martu procijenio na 1,1 milijardu dolara, tvrdi da je to kazna za njegovo kritikovanje Kremlja i smatra da je sudski proceskoji je pokrenut protiv njega napad na političke neistomišljenike koji od povratka na položaj predsjednika sprovodi Putin.

Državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv Lebedeva prošle godine nakon što je on u gledanoj TV emisiji šakom udario građevinskog preduzetnika Sergeja Polonskog, i samog nekadašnjeg milijardera.

Prijeti mu ista optužnica za huliganstvo motivisano vjerskom, političkom, rasnom, etničkom ili ideološkom mržnjom po kojoj su na dvije godine zatvora u avgustu osuđene tri djevojke iz grupe "Pussy Riot" zbog za Putina uvredljivog performansa u ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Galerija