Dožić: KAP ne može platiti cijeli dug

Ukupan dug KAP-a za struju, zaključno sa prošlim mjesecom, premašio je 50 miliona eura

9 komentar(a)
18.09.2012. 19:59h

Predstavnik države u Odboru direktora Kombinata aluminijuma Nebojša Dožić očekuje dogovor između Vlade i Elektroprivrede u vezi s neplaćenim računima KAP-a za potrošenu električnu energiju.

„Ne pregovaram ja o tome, nego Vlada. Očekujem da Vlada i EPCG naprave dogovor u vezi s tim. KAP bi trebalo da uplati nešto novca, ali čitav dug platiti ne može“, rekao je „Vijestima“ Dožić.

Ukupan dug KAP-a za struju, zaključno sa prošlim mjesecom, premašio je 50 miliona eura, a aluminijumska kompanija, najveći potrošač energije u Crnoj Gori, protekla dva i po mjeseca za struju nije platila ni cent.

Iz izvora bliskih izvršnoj vlasti, “Vijestima” je rečeno nezvanično da dotok struje KAP-u sigurno neće biti prekinut, kako to najavljuju iz Elektroprivrede. Iz EPCG je davno najavljeno da KAP od 1. oktobra treba da svede potrošnju na 84 MW po času, čime bi se eliminisao dalji uvoz struje za nerentabilnu proizvodnju aluminijuma.

Premijer Igor Lukšić u Meljinama je izjavio da se nada uskoro vijestima o pregovorima ruskih investitora sa drugim zainteresovanim partnerima o njihovom izlasku, odnosno ulasku novih investitora u KAP.

Lukšić je kazao da “ako ne bude dobrih vijesti”, da će morati preduzeti neke mjere, ne precizirajući o kakvim mjerama se radi.

Uz konstataciju da je Vlada posvećena rješavanju problema KAP-a, premijer je ustvrdio da pokušavaju da dođu do održivog rješenja.

“To znači da prihvatamo tezu da je teško obezbijediti, odnosno uvoziti električnu energiju za potrebe KAP-a. Naš je cilj da pokušamo da stvorimo uslove za održivu proizvodnju KAP-a u energetskom bilansu”, istakao je Lukšić.

On je dodao da ga “zabrinjava dug koji KAP ima prema EPCG koja je sve manje tolerantna prema njemu, jer razmišlja da ozbiljnije smanji isporuke ili čak da u potpunosti obustavi isporuku.

On je istakao da je “teško opravdati poslovnu logiku da se toleriše ta vrstu gubitka”.

“Ministarstvo ekonomije pokušava da dođe do najodrživijeg rješenja u KAP-u”, kazao je Lukšić.

EPCG prijeti isključenjem

Iz EPCG su saopštili juče da će obustaviti isporuku električne energije KAP-u počev od 1. oktobra, kako je predviđeno okvirnim dugoročnim protokolom o snabdijevanju od februara 2010.

“Kontinuirano neplaćanje duga ozbiljno ugrožava ekonomsku i finansijsku održivost EPCG-a, koja je, da bi zadovoljila potrošnju KAP-a, prinuđena da uvozi električnu energiju preuzimajući tako veće troškove”.

“Kritična situacija koja je nastala sa KAP-om nije više prihvatljiva za EPCG jer predstavlja ozbiljan rizik za budućnost kompanije, ugrožavajući integritet elektroenergetskog sistema i snabdijevanje građana električnom energijom”, saopšteno je iz EPCG.

Iz EPCG je nekoliko puta najavljivana obustava isporuke energije KAP-u, što se nije desilo.

Galerija

KAP kombinat FOTO: Luka Zeković