Na Maldivima zabranjen ples u javnosti

Maldivi se smatraju liberalnim islamskim društvom, za razliku od država kakva je na primjer Saudijska Arabija

80 pregleda1 komentar(a)
Maldivi, ples, Foto: Twitweb.com
15.09.2012. 11:31h

Vlada Maldiva zabranila je plesanje u javnosti, kao dio kampanje ojačavanja islamskih vrijednosti na tim egzotičnim ostrvima, piše britanski Telegraf.

Oponenti vlade odbacili su ovu zabranu, tvrdeći da ona predstavlja islamizaciju koju nameću konzervativci u vladi Mohameda Vahida Hasana, kontraverznog predsjednika koji je došao na vlast ranije ove godine.

Pristalice prethodnog predsjednika Mohameda Našida, koji je podnije ostavku zbog pobune policije i vojske, kazali su da je Zapad okrenuo leđa demokratiji na Maldivima i samo posmatraju dok radikalni muslimani nameću islamističke zakone u zemlji koja je tradicionalno liberalna.

Maldivi se smatraju liberalnim islamskim društvom, za razliku od država kakva je na primjer Saudijska Arabija.

Na Maldivima muškarci i žene ne plešu zajedno na javnim mjestima i noćnim klubovima, već to čine na privatnim zabavama na kojima žene nose zapadnjačku garderobu.

Prema novom zakonu muškarci i žene koji budu uhvaćeni da plešu zajedno smatraće se krivim za nepristojno ponašanje.

Neće biti više ni pjevanja i nastupa ni u zvaničnim prilikama, koje organizuje vlada, a prihvatljivim će se smatrati samo dječiji nastupi, ali ne i djevojaka u adolescenciji, na vojnim paradama gdje će pjevati himnu.

Tradicionalni maldivski ples Thara će takođe biti dozvoljen, kazali su iz Ministarstva za Islamska pitanja.