Budvanin Stefan Maslovar najmlađi član MENSE

Mensa pruža priliku da se osobe visokog koeficijenta inteligencije nađu, razgovaraju, razmijene mišljenja i iskustva i naravno i da se zabave

122 pregleda0 komentar(a)
15.09.2012. 07:28h

Najmlađi natprosječno inteligentni Crnogorac Stefan Maslovar iz Budve pravo na članstvo u MENSI stekao je sa 16 godina, a trenutno u Kaliforniji završava srednju školu.

Ističe da je ulaskom u dva odsto natprosječno inteligente populacije prošao izazov koji je sebi postavio.

"Testove sam polagao u maju ove godine, a članstvo mi je donijelo veliko zadovoljstvo. Ubrzo nakon polaganja testova otišao sam u Kaliforniju, pa nažalost nisam stigao da učestvujem u aktivnostima koje je organizovala MENSA", rekao je Maslovar.

Testove sam polagao u maju ove godine, a članstvo mi je donijelo veliko zadovoljstvo. Ubrzo nakon polaganja testova otišao sam u Kaliforniju, pa nažalost nisam stigao da učestvujem u aktivnostima koje je organizovala MENSA
Stefan je u Americi već oko mjesec dana, priprema se za 4. razred srednje škole, a istakao je da bi volio da ostane kako bi tamo završio i fakultet.

Planira da upiše Biotehnološki fakultet sljedeće godine.

Prema pravilima MENSE, pravo na testiranje imaju stariji od 15 godina, a potpredsjednik organizacije Marko Lakić rekao je "Vijestima" da se u posljednje vrijeme mnogo roditelja interesuje za testiranje djece od 3 do 4 godine.

"MENSA u Crnoj Gori ima određena ograničenja, s obzirom na to da smo još uvjek mlada organizacija, ali proslijedili smo upit međunarodnoj organizaciji MENSE kako bismo dobili informacije kako da omogućimo ovu vrstu testiranja", objasnio je Lakić.

MENSA Crne Gore trenutno broji 76 članova, a testiranja se rade 2 do 3 puta godišnje. S obzirom na to da je neprofitna organizacija, nijedan član nema obavezne aktivnosti.

Najveći broj aktivnosti širom svijeta obavlja se preko SIG-ova (grupa specijalnih interesovanja),pojasnio je Lakić.

Koeficijent inteligencije (IQ) mjeri se po Bineovoj i Katelovoj skali. Uslov za članstvo u Mensi jeste IQ preko 133 po Bineovoj, odnosno 148 po Katelovoj skali
U Crnoj Gori su pokrenuti sport SIG, foto SIG, SIG za planinarenje, za edukaciju, za kulturu...

Trenutno je najaktivniji SIG za edukaciju, koji u saradnji sa Edukativnim centrom "Finesa" iz Beograda organizuje seminare "Brzo čitanje", "Mape uma", "Savršeno pamćenje" i "Briljantno učenje".

"Tim što će neki kandidat na testiranju zadovoljiti uslov za članstvo i postati član MENSE ne dobija nikakve prednosti u odnosu na ostale stanovnike. Mada iz dosadašnjeg iskustva u Crnoj Gori, nekim članovima je ukazana prednost prilikom zapošljavanja. Osim te vrste prednosti, postoji povezanost među organizacijama širom svijeta, pa članovi mogu razmjenjivati informacije, a svi znamo da je ponekad informacija najbitnija stvar", kazao je Lakić.

Mensa pruža priliku da se osobe visokog koeficijenta inteligencije nađu, razgovaraju, razmijene mišljenja i iskustva i naravno i da se zabave.

Koeficijent inteligencije (IQ) mjeri se po Bineovoj i Katelovoj skali. Uslov za članstvo u Mensi jeste IQ preko 133 po Bineovoj, odnosno 148 po Katelovoj skali.

Cijena testiranja je 10 eura, dok je za đake i studente obezbijeđen popust od 25 odsto.