Prosječan račun za struju u Ulcinju 64 eura

Račun vrijedan preko 150 eura dobilo je, prema računici iz kompanije, samo 1,6 odsto potrošača

66 pregleda1 komentar(a)
račun za struju, Foto: Arhiva Vijesti
14.09.2012. 07:29h

Povećanje prosječne avgustovske fakture za električnu energiju, u odnosu na julsku, sa uračunatom taksom iznosi 7,8 odsto, tvrde iz Elektroprivrede (EPCG). Od 1. avgusta je struja skuplja za domaćinstva i privredu, a računu su dodata i fiksna opterećenja.

Na fakturi EPCG, prema pravilima Regulatorne agencije za energetiku, jedna usluga se duplo plaća kroz dvije stavke - angažovanje distributivnog kapaciteta i fiksni dio angažovanja distributivnog kapaciteta. Iz EPCG su saopštili da je prosječan avgustovski račun za utrošenu električnu energiju za domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, 39,59 eura sa uračunatom taksom na brojila.

Domaćinstva u Pljevljima bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 25 eura, dok je najveća u avgustu očitana u Ulcinju, gdje su građani u prosjeku potrošili električne energije u vrijednosti od 64 eura.

Domaćinstva u Pljevljima bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 25 eura
“Zbog turističke sezone broj aktivnih potrošača u kategoriji domaćinstava je porastao oko 12 hiljada ili 4,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec”, naveli su iz EPCG. Račun vrijedan preko 150 eura dobilo je, prema računici iz kompanije, samo 1,6 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,4 odsto potrošača. Iz EPCG su istakli da su izuzetno visoke temperature tokom avgusta uslovile da domaćinstva potroše 112,72 miliona kilovat-sati ili 4,1 odsto više nego u julu.