I Crna Gora pokazala da su margine sve uže

"Sjećanja na Crnu Goru su još svježa, i ova reprezentacija je pokazala Engleskoj koliko može da bude tvrdoglava”, napisao je kolumnista BBC-ja Fil Meknalti

89 pregleda5 komentar(a)
delibašić, Foto: Savo Prelević
14.09.2012. 13:10h

Engleska je na “Vembliju” jedva iščupala bod protiv Ukrajine, golom Lamparda iz penala u 87. minutu. Iako su kvalifikacije tek počele, a “gordi albion” u prvom meču bio lišen usluga šest ili sedam standardnih prvotimaca, alarm za uzbunu je upaljen, makar u tekstovima vodećih britanskih fudbalskih analitičara.

Jedan od njih, Fil Meknalti, najuticajniji fudbalski kolumnista BBC-ja, upozorio je selektora Roja Hodžsona na kakve sve probleme može da naleti njegov tim u “paklu grupe H”.

Tekst je interesantan i za nas, jer se u njemu spominje Crna Gora.

“Ukrajina je u utorak na Vembliju djelovala mnogo opasno, minuti su je dijelili od pobjede. Poljska je u prošlosti znala da napravi mnogo problema reprezentaciji Engleske. A sjećanja na Crnu Goru su još svježa, i ova reprezentacija je pokazala Engleskoj koliko može da bude tvrdoglava”, napisao je Meknalti, aludirajući na dva remija Engleske i Crne Gore u prošlim kvalifikacijama.

“Margine se polako sužavaju, a prostor za grešku je sve uži i uži. Uprkos pobjedi od 5:0 u Moldaviji, remi protiv Ukrajine donio je hladnu spoznaju da put ka Brazilu obiluje sa mnogo više opasnosti nego što je bilo vidljivo kada je žrijeb spojio grupu H”, napisao je Meknalti.

Isti kolumnista navodio da fudbaleri nisu nastavili “blistavo britansko sportsko ljeto”, nakon uspješne organizacije Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, žetve medalja tamošnjih sportista, te istorijskom trijumfu Endija Mareja na US openu”.

“Neka igre počnu”, pisalo je na prvoj stranici programa za utakmicu Engleska - Ukrajina. Jasna je bila najmera i želja ljudi iz Fudbalske asocijacije da i njihova selekcija počne kvalifikacije u olimpijskom duhu, koji se još osjeća ulicama Londona, ali fudbaleri nisu na pravi način odgovorili tom izazovu”.

Dakle, nakon selektora Ukrajine Olega Blohina, koji je Crnu Goru svrstao u “jednog od četiri konkurenta za prvu poziciju u grupi”, glas respekta stigao je i iz kolijevke fudbala, bez obzira što je upakovan u medijsku analizu, a ne kroz izjavu selektora ili nekog fudbalera.

Ovo je veliko priznanje za Crnu Goru, ali i upozorenje pred nastavak kvalifikacija - vrijeme kada su rivali neozbiljno doživljavali najmlađu selekciju u Evropi, pripada prošlosti.