Vođa Al Kaide pozvao na zbacivanje Bašara al-Asada

Vođa Al Kaide Ajman al-Zavahri pozvao je sve muslimane da pruže podršku sirijskim pobunjenicima da bi ih zbacivanje predsjednika Bašara al-Asada približilo konačnom cilju - porazu Izraela

0 komentar(a)
13.09.2012. 15:18h

U audio poruci objavljenoj danas na internetu povodom obilježavanja godišnjice napada na SAD 11. septembra, Zavahri je kritikovao muslimanske vlade na Bliskom istoku i u Aziji zbog neuspjeha u sprovođenju ciljeva političkog islama. Naročito je kritikovao novo egipatsko rukovodstvo zbog poštovanja mirovnog sporazuma iz 1979. s Izraelom i Pakistanom, nazvavši ih "vladom na prodaju i vojskom za najam".

Zavahri je naglasio da SAD podržavaju Asada zato što se boje uspona još jednog islamističkog režima koji bi ugrožavao njihovog saveznika Izrael.

"Podrška svetom ratu u Siriji u cilju uspostavljanja muslimanske države glavni je korak prema Jerusalimu, zbog čega Amerika daje Asadovom režimu stalno nove i nove prilike iz straha da se u Siriji ne uspostavi vlast koja bi bila prijetnja Izraelu", rekao je.

Čovjek koji je na čelu Al Kaide zamijenio Osamu bin Ladena nakon njegovog ubistva prošle godine, još je rekao da bi se "islamska nacija" morala usredsrediti na pružanje "pomoći Palestini" i da bi vlade arapskih zemalja morale da ponište mirovne sporazume s Izraelom, a kritike je uputio i Turskoj, Iranu i zalivskim zemljama a na kraju i ismijao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa zbog pokušaja uspostavljanja mira s Izraelom.