Tramp u Kanadi u vrijeme sve većih tenzija s ostalim članicama G7

0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
08.06.2018. 15:56h

Predsjednik SAD Donald Tramp stigao je danas u Kanadu na samit lidera zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u vrijeme sve većih tenzija s ostalim članicama zbog trgovine.

Tramp će tokom samita u kanadskoj provinciji Kvebek imati odvojene sastanke s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i premijerom Kanade Džastinom Trudoom, navodi Asošiejted pres.

Lideri zemalja G7 sastali su se nedjelju dana pošto je Tramp objavio uvođenje taksi na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

EU, Kanada i Meksiko osudili su taj Trampov potez i najavili uvođenje recipročnih taksi na uvoz američkih proizvoda.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će evropski lideri razgovarati s Trampom o trgovini ali da neće pregovarati "koltom uperenim u glavu".

Takođe, pregovori o eventualnoj reviziji Sjevernoatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) u međuvremenu su prekinuti, a Tramp je prije polaska za Kanadu upozorio da će, ako ne bude mogao da postigne dogovor, "ukinuti NAFTA" i napraviti "bolji sporazum".

Tramp se založio i da Rusija ponovo bude dio grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, odnosno da G7 ponovo postane G8, što je bio slučaj do 2014. godine. Naveo je da bi Rusija trebalo da učestvuje na samitu.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte podržao je danas Trampov apel da Rusija ponovo bude deo G8, navodeći da je to u interesu svih.