USS: Vučinić ne može da tvrdi da smo svi u Frontu

Saopšteno je i da je Vučinić prije prostupanja Demokratskom frontu u više navrata izjavio da se povlači sa sindikalne funkcije

11 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Savo Prelević
12.09.2012. 14:19h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USS) ogradila se od političkih izjava Janka Vučinića koji, kako je saopšteno, od kada je pristupio Demokratskom frontu više nije na čelu Glavnog odbora te radničke asocijacije što je u skladu sa njihovim Statutom.

„USS su formirali granski sindikati kao nacionalnu sindikalnu centrala koja je nezavisna od državnih organa i političkih partija. USS je, već uveliko, prepoznata kao reprezentativna nacionalna sindikalna centrala, koja okuplja članstvo različitih političkih, nacionalnih i vjerskih opredjeljenja, za čiji se bolji ekonomsko-socijalni položaj borimo. Upravo iz tih razloga USS se ograđuje od izjava koje kolega Janko Vučinić daje u političkoj, predizbornoj kampanji, kao član Demokratskog fronta”, saopšteno je iz Sekretarijata USS.

Oni su se, kako je rečeno, na taj korak odlučili uzbog velikog interesovanja njihovih članova i medija, a vezano za Vučinićeve izjave date tokom političke kampanje.

“Razumijemo potrebu našeg cijenjenog kolege Janka Vučinića da svoju buduću borbu za radnička prava nastavi kao poslanik u Skupštini Crne Gore, ali ne shvatamo da može da tvrdi da su svi članovi USS članovi Demokratskog fronta, kojem je on politički pristupio”.

“Takva izjava može izazvati nesagledivu štetu USS, obzirom da se naši članovi izjašnjavaju različito politički, vjerski i nacionalno, a nesrazmjerno malu korist za njega kao budućeg političara, što je jedini razlog zbog kojeg se ograđujemo od takvih izjava”, navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da je Vučinić prije prostupanja Demokratskom frontu u više navrata izjavio da se povlači sa sindikalne funkcije što je u skladu sa Statutom USS koji isključuje mogućnost političkog djelovanja za vrijeme obavljanja sindikalne funkcije.

“Želimo mu mnogo sreće u predstojećem političkom životu, ne sumnjajući da će i u političkom, kao i u sindikalnom, mandatu dati podjednak doprinos za ostvarenje radničkih prava”, navodi se u saopštenju.