U stečaj ide 25 firmi, na spisku "Vektra Nord" i "Radenko"

Poreska uprava je pokrenula ove stečajeve jer firme nijesu poštovale obaveze o plaćanju poreskog duga prema ugovoru o reprogramu

521 pregleda1 komentar(a)
Vektra Nord, Foto: Dragana Šćepanović
02.11.2018. 19:30h

Poreska uprava Crne Gore juče je Privrednom sudu predala zahtjeve za pokretanje stečajeva u 13 kompanija koje ne izmiruju svoje obaveze prema ugovorima o reprogramu poreskog duga, a danas će podnijeti još 12 takvih zahtjeva, saznaju “Vijesti”.

Ukupan iznos dospjelog duga prema PU za svih 25 kompanija je oko 2,6 miliona eura eura, a među njima, prema informacijama „Vijesti“, juče su sudu podnijeti zahtjevi za pokretanje stečajeva u firmama Vektra Nord DOO, specijalizovanoj za obradu i rezanje drveta, iz Kolašina, u vlasništvu „Vektre Montenegro“ Dragana Brkovića i firmi „Radenko“ DOO u vlasništvu Radenka Radojičića, poznatog ugosttelja i vlasnika bivšeg restorana „Maša“ u Glavnom gradu. Radojičiću je sa sličnim nazivom, zbog dugova, već obrisana jedna firma iz zvaničnog registra kompanija kod PU.

Prema dostupnim podacima on je ljetos bio osnivač ili suvlasnik čak šest blokiranih firmi u Crnoj Gori, o čemu su “Vijesti” pisale. To je DOO “Radenko” (restorani i ugostiteljki objekti), firme iz oblasti građevine: MR- Inžinjering, Kapacity, RR Inžinjering i Eser RR Montenegro, kao i firma za preradu mlijeka i promet sireva Agro Montenegro. Radojičić je ostao i veliki dužnik bankama koje su zbog dugova od 15 miliona eura koje su preuzele dio njegove imovine.

Poreska traži stečaj i u budvanskim firmama „Ozren“ i „Monte - Gradnja Inc“, kao i firmi „Man Mobilia“ DOO iz Podgorice.

Ovih pet firmi, koji su najveći dužnici, ukupno duguju 1.478.681 euro.

Budvanska „Monte - Gradnja Inc“, registrovana za razradu građevinskih objekata, u vlasništvu je Teodora Čordarova i Željka Nikolića. Ta firma kako se navodi u CRPS upisana je još 12.marta 2014. godine, u kaznenu evidenciju, po osnovu pravosnažne presude Osnovog suda u Kotoru.

Budvanska firma „Ozren“, Slobodana Pušeljića, registrovana je za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, a Man Mobilia DOO Podgorica, Žarka Ognjenovića, za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje.