Otvoren prvi međunarodni festival lutkarstva u Podgorici

Djeca i roditelji su preplavili hol KIC-a i s nestrpljenjem čekali otvaranje vrata i ulazak u salu

0 komentar(a)
Festival lutkarstva, Foto: Zoran Đurić
10.09.2012. 13:23h

Prvi međunarodni festival lutkarstva otvoren je u KIC-u “Budo Tomović”, predstavom Gradskog pozorišta iz Podgorice “Čarobni kamen” . Za premijerno izdanje Festivala odabrano je pet predstava i to iz Srbije, Čilea, Poljske, Bugarske i domaćina Crne Gore.

Djeca i roditelji su preplavili hol KIC-a i s nestrpljenjem čekali otvaranje vrata i ulazak u salu. Smijeh žagor i fotografisanje sa počasnim ambasadorom Festivala princom Nikolom Petrovićem, koji je otvorio manifestaciju, ispunili su vrijeme do trenutka kada su se u sali začuli prvi taktovi muzike i na sceni se pojavila Katarina Bogićević i uz pratnju mališana otpjevala himnu Festivala. Autor himne je Dejan Đonović, a muziku je komponovao Frenki Bogićević.

Nakon otpjevane himne, vidno ushićeni zbog onog što ih očekuje narednih pet dana, mališani su pozvali na scenu princa Nikolu Petrovića da im se pridruži i otvori Festival.

“Čim sam čuo za ovaj projekat, zaljubio sam se u ideju. Lutke imaju magičnu moć jer djeci omogućavaju da kroz igru uđu u svijet odraslih, a odraslima da se vrate u djetinjsto.

U utorak će u KIC-u “Budo Tomović” Teatar lutke i glumca, Valbžih iz Poljske igrati predstavu “Palčica” u dva termina i to u 18 i 20 sati

Smatram da suočeni sa virtuelnim i nematerijalnim svijetom koji nam ispunjava svakodnevni život, lutke koje čovjek s duhom pravi i tako ih oživljava su prisni drugari djeci i kao svaka živa predstava doprinose njihovom obrazovanju”, kazao je Nikola Petrović, dodajući da je svjestan da zbog trenutne ekonomske krize nije najpogodniji trenutak za osnivanje jedne međunarodne kulturne manifestacije, ali su kultura, kreativnost, otvorenost ka svijetu, važni faktori razvoja”, rekao je on.

Stručni i dječiji žiri

Stručni žiri Festivala čine dr Zoran Đerić, direktor pozorišta mladih u Novom Sadu, mr Predrag Bjelošević, direktor Dječjeg pozorišta Banjaluka i dr Nela Savković-Vukčević, urednica TVCG. Osim stručnog, postoji i Dječji žiri sastavljen od desetak podgoričkih osnovaca koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Stručni žiri će odlučiti kome će pripasti gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, estetsko-tehnološko rješenje lutaka, scenografiju i originalnu muziku, kao i tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo.

U utorak će u KIC-u “Budo Tomović” Teatar lutke i glumca, Valbžih iz Poljske igrati predstavu “Palčica” u dva termina i to u 18 i 20 sati, dok će istog dana u 20 sati u Porto Montenegru Pozorište lutaka Davida Zauzole iz Čilea izvesti predstavu “Prljavo krilo“, dok će Gradsko pozorište iz Podgorice u KIC-u Tuzima u 13 sati izvesti predstavu “Čarobni kamen”. Festival će trajati do 13. septembra, a ulaz za sve predstave je slobodan.