Kavarić: Priča da Toščelik ulazi u KAP je u sferi hipoteza

CEAC i EN plus grupa ne mogu prodati svoj dio akcija bez saglasnosti Vlade, kazao je ministar ekonomije

7 komentar(a)
06.09.2012. 17:24h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je juče u intervjuu „Vijestima“ da Vlada još nema konkretnu ponudu novog investitora za preuzimanje Kombinata aluminijuma, da ne zagovaraju gašenje fabrike i da KAP ima budućnost „isključivo ako se pokrenu prerađivački kapaciteti i reprolanac”.

Da li je ruski CEAC postigao dogovor sa Toščelikom o preuzimanju KAP-a nakon okončanja parlamentarnih izbora, kako je objavljeno u jednoj novini? Imate li informaciju koliko bi Toščelik platio Olegu Deripaski za 29,4 odsto akcija KAP-a i oko od 31,8 odsto Rudnika boksita?

O svim ponudama, kada budu konkretizovane, javnost Crne Gore će biti upoznata. Sve ostalo spada u sferu hipoteza i bilo bi neozbiljno da se komentariše sa pozicije izvršne vlasti.

Javnost je upoznata sa činjenicom da više zainteresovanih investitora pregovara sa CEAC-om i EN plus grupom o preuzimanju njihovog dijela akcija u KAP-u. To su komercijalni dogovori na nivou kompanija, ali je ovdje važno naglasiti da CEAC i EN plus grupa ne mogu prodati svoj dio akcija bez saglasnosti Vlade. Poznate osnove Vlade Crne Gore za ulazak novog partnera u KAP su investicije i rješavanje dugoročnog snabdijevanja električnom energijom. Znamo da su to pitanja koja najviše opterećuju Kombinat i očekujemo od novog investitora konkretne ponude u tom smjeru.

Kako će KAP platiti dug EPCG u iznosu od oko 50 miliona eura, kao i svaki naredni mjesečni račun koji iznosi oko četiri miliona eura?

Pored pitanja snabdijevanja električnom energijom, javnosti je poznato da su dugovi Kombinata takođe jedan od problema koji najviše opterećuje kompaniju. Više puta smo govorili o tome da se rješenja ovog problema mogu tražiti u pretvaranju dugova u akcijski kapital, restrukturiranju duga…

S druge strane, kao što ste upoznati, EPCG i KAP razgovaraju o načinima za smanjenje mjesečne fakture i tu su već napravljeni određeni iskoraci.

Ima li Vlada procjenu koliko je potrebno investicija da se pokrenu prerađivački kapaciteti u KAP-u? Očekujete li zaista da će Toščelik ili njemačka HGL grupa uložiti taj novac imajući u vidu dosta sumorna očekivanja u globalnoj ekonomiji?

Svi smo saglasni da Kombinat aluminijuma ima budućnost isključivo ako se pokrenu prerađivački kapaciteti, reprolanac… Samo na taj način se može izvršiti puna kapitalizacija skupe struje, kakva je u ovom dijelu svijeta. Dakle, elementarna logika je da će budući investitor, ko god to da bude, naći svoj interes da uloži u te kapacitete, jer mu takvo prilagođavanje tržištu u dužem periodu može donijeti održivo i profitabilno poslovanje.

Svi smo saglasni da Kombinat aluminijuma ima budućnost isključivo ako se pokrenu prerađivački kapaciteti, reprolanac…

Da pojednostavim: logično je da svaki ozbiljan investitor procijeni dugoročne koristi od takvih ulaganja prije nego što prihvati da uloži u neku kompaniju. To je win win opcija za sve strane, za vlasnika, zaposlene i državu. Na tim principima se gradi i naš optimizam da će takva ponuda biti prihvaćena i realizovana i tu ćemo tražiti čvrste garancije.

EPCG insistira na daljem smanjenju potrošnje struje u KAP-u, pa bi se godišnja proizvodnja svela na svega 40.000-50.000 tona metala. Da li će Vlada biti podrška toj namjeri? Da li taj scenario podrazumijeva postepeno gašenje KAP-a i otpuštanje dijela radnika?

Jasno je da KAP opterećuje EPCG duži period i da ova kompanija zbog toga trpi gubitke. Takva poslovna praksa je dalje neodrživa i tu smo na stanovištu da Kombinat aluminijuma i EPCG, kao dvije komercijalne kompanije, nađu dogovor u smislu optimizacije proizvodnje do nivoa koji neće ugroziti opstanak KAP-a.

Naravno, sva ta rješenja moraju da imaju u vidu da KAP ima budućnost ukoliko nađe sopstveni izvor energije, a to zahtijeva vrijeme, tako da moramo premostiti taj prelazni period, a da dodatno ne ugrožavamo ni KAP ni EPCG. Poznato je takođe da Vlada nije nikad zagovarala gašenje Kombinata, i lično nisam čuo nikog na političkoj sceni da, makar javno, iznese takav stav.

Svi naši napori u dolasku novog investitora koji bi pokrenuo fabrike prerade i Glinicu i riješio pitanje električne energije upravo su u smjeru dugoročne održivosti Kombinata.

Galerija

Vladimir Kavarić FOTO: Boris Pejović
Vladimir Kavarić Odbor za ekonomiju FOTO: Boris Pejović
KAP FOTO: Boris Pejović