Londonski advokati dobro zarađuju od rata ruskih oligarha

Slučaj Abramovič protiv Berezovskog je samo jedan od brojnih okršaja oligarha koji idu preko londonskog pravnog sistema

0 komentar(a)
Abramovič, Berezovski, Foto: Chelseaindia.com
04.09.2012. 19:56h

Naklonost ruskih oligarha prema britanskoj pravdi omogućila je londonskim advokatima da ostvare rekordni profit od pet milijardi funti (više od šest milijardi eura) prošle godine, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate prenio „Gardijan“.

Vlasnik fudbalskog kluba “Čelzi”, Roman Abramovič, možda se izborio da oligarhu u egzilu Borisu Berezovskom ne plati više od pet milijardi eura, ali se očekuje da sudski troškovi povezani sa tim slučajem premaše 100 miliona funti.

Kada su advokati sabrali sve sate potrošene na četvoromjesečnu borbu pred Višim sudom, ispostavilo se da je to jedan od najskupljih slučajeva koji je vođen na londonskim sudovima.

A slučaj Abramovič protiv Berezovskog je samo jedan od brojnih okršaja oligarha koji idu preko londonskog pravnog sistema, a koji advokate koji u njima učestvuju pretvaraju u multimilionere.

Za nekoliko nedjelja, pred Višim sudom će se nastaviti pravna borba između ruskog milijardera Olega Deripaske i Mihaila Černoja, biznismena rođenog u Uzbekistanu.

Ove godine je milijarder iz Kazahstana, Muhtar Abljazov, pobjegao iz Velike Britanije, nakon što ga je sud proglasio krivim za laganje o ogromnom bogatstvu u jednom od najvećih suđenja za prevaru u svijetu.

Abljazov, koji je lagao o vlasništvu nad kućom od 17 miliona funti u Londonu, sada je bjegunac od britanske pravde, piše „Gardijan“.

Mark Mekatir, urednik časopisa „Pravni posao“, saopštio je da je zahvaljujući ruskim pravnim bitkama profit najvažnijih sto advokatskih kancelarija u Londonu prvi put u istoriji porastao na 5,4 milijarde funti (skoro sedam milijardi eura).

Mekatir je kazao da Rusi više vole da se njihovi slučajevi rješavaju u Britaniji jer je u pitanju sistem u kojem se uglavnom pravično sudi, a sudije i advokati su veoma dobri.

Pored ruskih biznismena, dodao je Mekatir, sve veći broj sporova oko tehnoloških patenata, uključujući borbu kompanije Epl protiv Samsunga zbog kopiranja njenog „ajfona“, takođe donosi veliki novac.