Iskoristite svoje pravo i oslobodite se takse od jednog eura

Iz EPCG su naglasili da će svim potrošačima čiji zahtjevi budu prihvaćeni, taksa biti retroaktivno vraćena

7 komentar(a)
31.08.2012. 07:19h

Elektroprivreda Crne Gore je do 20. jula dobila 1.615 zahtjeva građana da ih oslobodi državne takse od po euro koju plaćaju u okviru računa za električnu energiju.

Prema Zakonu o taksama, na to pravo imaju vlasnici primarnih stambenih objekata, odnosno onih u kojima stanuju, i korisnici prava iz socijalne zaštite.

Iz EPCG su saopštili da će zahtjeve obraditi do 2. septembra. Za sada je odbijen 81, dok je od ukupnog broja obrađenih zahtjeva do sada prihvaćeno 1.379.

Glavni razlog odbijanja zahtjeva je, kako tvrde, nepotpuna dokumentacija, odnosno nedostatak kopije računa za utrošenu električnu energiju ili kopije lične karte.

“Nakon 2. septembra, kada budu obrađeni zahtjevi koji su prispjeli do 20. avgusta, svi odbijeni podnosioci biće o tome informisani, uz napomenu šta je od dokumentacije nedostajalo kako bi je mogli naknadno dostaviti”, saopštili su iz Elektroprivrede.

Iz EPCG su naglasili da će svim potrošačima čiji zahtjevi budu prihvaćeni, taksa biti retroaktivno vraćena. Tako će, na primjer, onim kupcima čiji zahtjevi budu prihvaćeni u septembru, Elektroprivreda retroaktivno vratiti takse sa svih računa na kojima je ona obračunata od jula
Oni su pozvali sve kupce koji imaju pravo na izuzeće od plaćanja takse na tarifno brojilo da to svoje pravo iskoriste. Iz kompanije su objasnili da je rok za predaju zahtjeva do 20. u mjesecu za tekući račun, ali će biti razmatrani i svi zahtjevi koji stignu nakon tog roka.

“Kupcima koji su dokumentaciju podnijeli do 20. avgusta, a ona bude prihvaćena, već na avgustovskom računu neće biti obračunata taksa, dok kupcima koji su dokumentaciju preDdali, primjera radi, 21. avgusta, taksa neće biti obračunata na septembarskom računu”, objasnili su iz ove kompanije.

U cilju oslobađanja od obaveze plaćanja takse na tarifno brojilo vlasnika primarnih stambenih objekata, Vlada je usvojila Uredbu o načinu ostvarivanja tog prava. Nije počela na vrijeme da se primjenjuje, zbog čega je svim potrošačima obračunata taksa u okviru julskih računa za električnu energiju, umjesto da su tog nameta odmah oslobođena primarna brojila svih građana, a da se naplaćuje za drugi, treći ili više stambenih objekata.

Iz EPCG su naglasili da će svim potrošačima čiji zahtjevi budu prihvaćeni, taksa biti retroaktivno vraćena. Tako će, na primjer, onim kupcima čiji zahtjevi budu prihvaćeni u septembru, Elektroprivreda retroaktivno vratiti takse sa svih računa na kojima je ona obračunata od jula.

Uslovi koje građana moraju ispuniti podrazumijevaju da popune obrazac izjave o svojini na primarnom stambenom objektu, koji je na sajtu EPCG, i predaju ga, uz kopiju računa za utrošenu električnu energiju i kopiju lične karte. Dokumenta mogu, skenirana, poslati na e-mail adresu taksa@epcg.com ili poštom na adresu kompanije - Ulica Vuka Karadžića 2, Nikšić. Mogu ih predati lokalnom snabdijevanju, gdje su kutije za prigovore. Nakon provjere vjerodostojnosti dokumenata, odlučuju koga će osloboditi državnog nameta.