Vučinić: Nas ne zovu „desetka” i 20 odsto

Prstom upire u radnike Čeličane i ostalih pogona, koji su za rad u tri smjene i na poslovima gdje svakog trenutka može da se izgubi život dobili platu od nepunih 250 eura

56 pregleda58 komentar(a)
31.08.2012. 18:16h

Predsjednik Štrajkačkog odbora Željezare Janko Vučinić oglasio se povodom optužbi gradonačelnika Nikšića, Nebojše Radojičića, da štrajk u Željezari nije slučajan, aludirajući da se radi o predizbornom potezu.

Vučiniću je neshvatljivo da Radojičić može da kaže da se u Željezari sprovodi politička predizborna kampanja.

“Time se prstom upire u radnike Čeličane i ostalih pogona u Željezari, koji su za rad u tri smjene i na poslovima gdje svakog trenutka može da se izgubi život, dobili platu od nepunih 250 eura”, naglasio je Vučinić.

Vučinić uzvraća komentarišući Radojičićeve “neozbiljne izjave” da je turski Toščelik u Željezaru uložio, tri - četiri miliona eura, te da se on kao inženjer u to i uvjerio.

“Prava je istina da su uložili nula miliona. Izraz “tri-četiri” ne priliči inženjerima, to je sleng koji koriste žene na tržnicama i na buvljacima. Inženjeri to navode mnogo preciznije, odnosno taksativno, stavku po stavku, šta je investirano i koliko je što koštalo, a ne nikako tri-četiri miliona jer milon eura nije nešto sitno i nevrijedno. Bar je radnicima Željezare sa platnim listama od 250 eura to beskonačnost.

Pošto bi gradonačelnik, vjerovatno, i dalje nastavio sa ovakvim izjavama bez promišljanja onda mu je bolje skrenuti pažnju da sljedeći put makar malo razmisli prije nego što nešto kaže”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Vučinić.

Vučinić dodaje i da to što se gradonačelnik “gađa” s milionima ima neke veze i sa šaljivom i bezazlenom pričom koju prepričavaju Nikšićani, a radi se o zgradi Skupštine opštine koju su zvali “desetka”.

“Nijesam ni ja dugo shvatao zbog čega su zgradu Skupštine koja ima osam spratova nazivali “desetkom” jer je logično, ako je tako zovu, da ima deset spratova, dok mi nijesu objasnili da je njen domaćin za sklapanje poslova uzimao deset odsto. Kada sam pitao zašto je više tako ne zovu, onda su mi rekli da više ne uzima deset, nego 20 odsto”, istakao je Vučinić.

On je poručio Radojičiću da moli Boga da se ispune zahtjevi radnikaŽeljezare, jer u suprotnom “evo njih sa njim ili bez njega ispred “desetke” da od njega traže polovinu plate”.

Galerija