Partije za predizbornu kampanju dobijaju 1.4 miliona

Podsjeća se da se je novac opredjeljen za DIK neophodan za troškove nabavke materijala – glasačkih i kutija za kupone, paravana, državnih zastava, optičkih čitača

50 pregleda0 komentar(a)
tivat, izbori, Foto: Zoran Đurić
30.08.2012. 17:02h

Vlada je danas odobrila 1,3 miliona eura za rad Državne izborne komisije (DIK) prilikom organizovanja parlamentarnih izbora, kao i oko 1,4 miliona eura za troškove izborne kampanje političkih partija.

“Vlada je danas odobrila sredstva iz Tekuće budžetske rezerve za rad Državne izborne komisije, kao i za troškove izborne kampanje političkih partija za organizovanje parlamentarnih izbora”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

“Obzirom da Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2012. godinu nijesu planirana sredstva za ove namjene, Ministarstvo finansija predlaže da Vlada donese Zaključak da se sredstva za organizovanje parlamentarnih izbora za rad Državne izborne komisije obezbijede iz Tekuće budžetske rezerve u iznosu do 1,3 miliona eura”, kaže se u Informaciji o obezbjeđivanju sredstava za organizovanje parlamentarnih izbora, koju je usvojila Vlada.

Dodaje se da, obzirom da Zakonom nijesu planiran novac za izbornu kampanju, Ministarstvo je predložilo Vladi obezbjeđivanje 1,49 miliona eura iz Tekuće budžetske rezerve.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je 31. jula donio Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine, koji de se održati 14. oktobra

Projekcijom troškova za aktivnosti DIK predviđeno je 570 hiljada eura za materijale i usluge, 300 hiljada za troškove biračkih odbora, 200 hiljada za troškove članovima opštinskih izbornih komisija i 230 hiljada eura za dnevnice i putne troškove.

Podsjeća se da se je novac opredjeljen za DIK neophodan za troškove nabavke materijala – glasačkih i kutija za kupone, paravana, državnih zastava, optičkih čitača, sprejeva, kancelarijskog materijala, organizovanje seminara i edukacija opštinskih izbornih komisija, troškove transporta i dostave, za informacionu podršku pradenja izbornih rezultata, kao i troškovi štampanja i objavljivanja.

“Sredstava su potrebna za troškove rada Državne izborne komisije, opštinskih izbornih komisija, biračkih odbora”, kaže se u Informaciji.

Zakonom o finansiranju političkih partija, dodaje se, propisano je da se troškovi izborne kampanje odnose na predizborne skupove, reklamne spotove i reklamni materijal, medijsko predstavljanje, oglase i publikacije, istraživanja javnog mnjenja, angažovanje opunomodenih predstavnika podnosilaca izborne liste u prošireni sastav organa za sprovođenje izbora, režijske troškove i opštu administraciju, kao i troškove prevoza u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

“Članom 10 Zakona o finansiranju političkih partija propisano je da Budžetska sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje iz člana 9 ovog zakona obezbjeđuju se u godini u kojoj se održavaju redovni izbori i to u iznosu od 0,25 odsto tekućeg planiranog budžeta za godinu za koju se budžet donosi”, kaže se u Informaciji.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je 31. jula donio Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine, koji de se održati 14. oktobra.