Kovačević: Crna Gora bi mogla biti uključena u ratne misije

Kovačević je naveo da crnogorska vlast ne želi da građani znaju pravu istinu o NATO-u

4 komentar(a)
30.08.2012. 16:44h

Crna Gora bi ulaskom u NATO mogla biti uključena u ratne misije, suprotno volji njenih građana, smatra profesor Filip Kovačević. „Postoji velika opasnost da će ulaskom u NATO Crna Gora biti uključena, bez volje svojih građana, u ratne avanture održavanja američke hegemonije u svijetu, a protiv stabilnosti i dijaloga između civilizacija“, kazao je Kovačević na kampu REACT u Mojkovcu. On je ocijenio da Crna Gora treba da razvija dijalog i međunarodno uvažavanje svih država i zato je, kako je kazao, bitna samostalnost i nesvrstana komponenta međunarodne saradnje. Zato bi, smatra Kovačević, Crna Gora trebalo da bude aktivnija u Pokretu nesvrstanih država.

„Taj savez ima oko 120 članica u kojima živi više od polovina svjetskog stanovništva“, precizirao je on. Kovačević je naveo da crnogorska vlast ne želi da građani znaju pravu istinu o NATO-u, „i zato promoviše članstvo u tom savezu kako bi se održali na čelu države“. „Kroz napadno promovisanje Alijanse, režim pere razne zločine i nepočinstva iz 1990-ih godina.“ Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Zoran Begović kazao je da je od presudnog značaja članstvo Crne Gore u NATO-u zbog njene veličine i ograničenih resursa. „Kada ste dio sistema, kao što je Sjevernoatlantski savez, onda koriste sve njegove benefite, što je mnogo bolje nego kada ste sami“, precizirao je on.

Direktor Odsjeka za NATO i Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova, Dubravka Lalović, rekla je da Crna Gora mora posvetiti vojnim, odbrambenim i političkim reformama. „Što je bitno ne samo zbog integracija, već i zbog naroda uopšte“. Peti kamp REACT organizuje Alfa Centar iz Nikšića, a 140 učesnika iz 22 države, tokom šestodnevnog kampa razgovaraće o evroatlatnskim integrcijama, diplomatiji, regionalnoj saradnji, vojsci i bezbjednosti. Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović sjutra će na REACT održati predavanje o Crnoj Gori, nakon sticanja nezavisnosti 2006.

Galerija

filip kovačević FOTO: Boris Pejović