Nezadovoljni graditelji ne mare za sezonu i goste: Hoće da grade i ljeti

Izvođenje građevinskih radova u sezoni jedna je od glavnih zamjerki turističkih poslenika; zbog toga su hotele nerijetko napuštale i cijele grupe gostiju

347 pregleda6 komentar(a)
budva divlja gradnja, Foto: Arhiva Vijesti
27.08.2012. 08:09h

Najjače 22 crnogorske kompanije podnijele su inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti opštinskih odluka o komunalnom redu na Crnogorskom primorju, kojim, kako su naveli, je prekršeno osnovno ustavno pravo - slobodno raspolaganje svojom imovinom.

Kako je "Vijestima" potvrđeno, građevinske kompanije, koje imaju svoje velike investicione poduhvate na primoruju, prinuđene su godišnje, u zavisnosti o kojoj se opštini radi, da obustave radove i po četiri i po mjeseca, zbog čega trpe brojne penale i imaju povećanja troškova.

Upravo činjenica da je odlukama o komunalnom redu, striktno zabranjena gradnja tokom ljeta, to su interesi građevinskog lobija sa jedne i turističke privrede sa druge strane, dijametralno suprotni.

Naime, izvođači građevinskih radova na području ekskluzivne i prve zone Budve, od 15. maja moraju da prekinu izvođenje građevinskih radova, jer se u vrijeme trajanja turističke sezone, po opštinskoj odluci zabranjuje svako otpočinjanje i izvođenje građevinskih radova.

Zabrana traje do 1. oktobra, do kada građevinska operativa u ekskluzivnoj i prvoj zoni mora da miruje. U drugoj zoni radovi moraju biti obustavljeni od 1. juna do 15. septembra, dok je taj period za treću i četvrtu zonu od 15. juna do 15. septembra. Ova odluka izuzima objekte od javnog interesa, a izvođači radova moraju dobiti dozvolu za produženje radova od nadležnog organa.

Imajući u vidu da su mnogi od nas dobili građevinske dozvole po starom zakonu, odnosno oročene na tri godine, to ukoliko gradimo u prvoj ekskluzivnoj zoni u Budvi, godišnje moramo da obustavimo radove četiri i po mjeseca, odnosno u periodu od tri godine 14 mjeseci je zabrana radova
Za izvođače koji se ogluše o odluku, Komunalna policija ima ingerencije da pokrene upravne mjere, odnosno zabranu radova, pečaćenje gradilišta, odnosno prekršajne i krivične sankcije prema važećim propisima Crne Gore.

Izvođači radova upoznati su sa granicama zona iz projektne dokumentacije, te pored obustave svih radova, dužni su da na propisan način zaštite i konzerviraju gradilišta.

"Imajući u vidu da su mnogi od nas dobili građevinske dozvole po starom zakonu, odnosno oročene na tri godine, to ukoliko gradimo u prvoj ekskluzivnoj zoni u Budvi, godišnje moramo da obustavimo radove četiri i po mjeseca, odnosno u periodu od tri godine 14 mjeseci je zabrana radova.

Upravo je to činjenica zbog koje smo i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti. Ova odluka je u suprotnosti sa zakonima koji važe u EU, a da je to tako, Hrvatska je odmah ukinula takvu odluku, koju smo mi preuzeli od njih", naveli su građevinari.

Međutim, sa druge strane izvođenje građevinskih radova u sezoni jedna je od glavnih zamjerki turističkih poslenika, a nerijetko su i cijele grupe gostiju iz hotela, na Budvanskoj rivijeri, odlazile zbog intenzivnih građevinskih radova koje su su prije dvije i po godine izvodile na zavali.