Tokom noći porasla zagađenost vazduha u Podgorici

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha, objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, najmanja koncetracija PM10 čestica bila je u petak

0 komentar(a)
25.08.2012. 12:01h

U Podgorici se tokom noći povećala koncetracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu, a maksimalna vrijednost je iznosila 173,5 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).

Prema rezultatima mjerenja kvaliteta vazduha, objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, najmanja koncetracija PM10 čestica bila je u petak u 21 sat, 53,91 µg/m3.

Iz Agencije su ranije saopštili da je uzrok prekoračenja čestica u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale veliki broj požara.

Građanima, se u periodu povećanih koncentracija PM10 čestica, savjetuje da izbjegavaju boravak na otvorenom, posebno najosjetljivijem dijelu populacije, djeci i starijim osobama, a naročito hroničnim bolesnicima.

Aktivna tri požara

Na području Podgorice aktivni su požari u Piperima, Kučima i Komanima, a vatra ne prijeti kućama, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić. On je naveo da su požari na tim lokacijama aktivni od juče i da će njihovo gašenje zavisiti od vremenskih prilika. “Ekipe su na terenu, i osmatračke i one koje gase požar, Nijedna kuća trenutno nije ugrožena, a radi se o velikom frontu požara koji se stvorio oko Podgorice”, kazao je Pješčić agenciji MINA.

"Nema bitnijih oscilacija"

Iako iz Agencije za zaštitu životne sredine tvrde da je vazduh u Podgorici tokom avgusta bio zadovoljavajućeg kvaliteta, mnogi građani se žale na prisustvo dima, zbog brojnih požara u okolini grada.

U izvještaju Agencije stoji da je samo tri puta, 7, 8. i 22. avgusta, zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti.

Dozvoljena granična vrijednost iznosi 50 mikrograma praškastih materija, a 7. i 8. avgusta izmjereno je 63,81, odnosno 56,59 mikrograma, a 22. avgusta 56,92.

U Podgorici se kvalitet vazduha prati kontinuirano na automatskoj stacionarnoj stanici koja se nalazi pored Bulevara svetog Petra Cetinjskog.

"Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije uticaj praškastih materija na zdravlje ljudi zavisi od veličine i sastava čestica i dužine izloženosti povećanim koncentracijama. Iako su evidentirana prekoračenja, izmjerene koncentracije nisu mogle izazvati ozbiljnije probleme kada je zdravlje građana u pitanju iz razloga što su prekoračenja trajala kratko, a i izmjerene koncentracije nisu bile značajnije veće od dozvoljenih”, piše u izvještaju dostavljenom “Vijestima”.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine objasnili su da su uzrok prekoračenja u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale veliki broj požara u našoj zemlji.

Navodi se da “nema bitnijih oscilacija” u poređenju sa prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

"Kažnjavati piromane"

Nataša Radević, međutim, smatra da je dim sve gušći.

Ona je juče “Vijestima” kazala da ima veliki problem zbog prisustva dima ovih dana, kada zbog visokih temperatura ionako “nema vazduha”.

“Svakodnevno imam kijavicu i otežano dišem. Trebalo bi postaviti više čuvara pri zelenim površinama, nabaviti više kanadera i naravno kažnjavati odgovorne za požare koji su postali svakodnevica”, rekla je Radević.

Vremešni penzioner je istakao da, osim što piromani štete prirodi koja je čovjekovo najveće bogatstvo, svjesno ili nesvjesno narušavaju zdravlje čovječanstva.

“Ako se ovako nastavi, malo vas će dočekati moje godine”, rekao je on.

Rakijom protiv dima

Dvojica vremešnih Podgoričana, školskih drugova, od dima se štite rakijom.

Reporterka “Vijesti” zatekla ih je juče kako na klupi u hladovini sjede i ispijaju svoj “lijek”.

“Sjeli smo da otpijemo koji gutljaj, jer je postalo nemoguće disati od ovolikog dima”, kazao je jedan. On je istakao da juče ujutro nije vidio sunce do pola osam, što nije karakeristično za ljetnji period godine.

Galerija